Nieuws

Dingen om rekening mee te houden bij het theorie-examen


Stel: je bent eindelijk 16,5 en wilt graag beginnen met je rijbewijs. Dan komen er twee toetsmomenten kijken: eerst het theorie-examen en vervolgens het afrijden (het praktijkexamen). Het is belangrijk dat je dit ook inderdaad in deze volgorde doet, want het een sluit het ander uit. Met andere woorden: zonder auto theorie-examen mag je geen praktijkexamen doen. Je mag ondertussen wel alvast beginnen met rijessen bij een rijschool. Dit kan helpen bij het leren van de theorie, omdat je dan situaties in de praktijk herkent en op die manier beter kan koppelen aan de theorie in je studieboek of online.


Bij het maken van je theorie-examen komt nogal wat kijken. Je kunt faalangst hebben, last van stress of weet gewoon niet goed waar je moet beginnen. Geen probleem! Wij leggen in dit artikel graag uit hoe je op de snelste en beste manier je auto theorie-examen haalt.


Theorie examen leren

Ten eerste begin je natuurlijk met het leren van je theorie-examen. Of je gaat op zoek naar een goede rijschool om alvast wat rijlessen te nemen. Tegelijk kan natuurlijk ook! Het leren van je theorie-examen is iets wat enige discipline vereist. Je moet het leren ervan een beetje vergelijken met het leren van een proefwerk of tentamen. Het is niet altijd even interessant of leuk, maar je moet de stof wel goed beheersen. Onder jongeren is het gebruik van studieboeken om de rijvaardigheid onder de knie te krijgen overigens niet heel populair. Het liefst leren we tegenwoordig online. Dat is veel gemakkelijker, want we kunnen de theoriestof overal mee naartoe nemen. Zo kun je dus snel in de trein nog even leren en de laatste puntjes op de i zetten.


Het theorie-examen leren is dus een doe-ding. De beste optie is door er direct aan te beginnen. Dit kan via diverse websites. Daar worden zaken als verkeersregels, gevaarherkenning en verkeersinzicht uitgelegd. Dat is niet geheel toevallig: dit zijn namelijk de drie zaken die worden getoetst op je examen. Voornamelijk de onderdelen: gevaarherkenning en verkeersregels zijn erg belangrijk. De meeste vragen op het examen gaan namelijk over gevaarherkenning. Bovendien geldt dat je een minimumaantal goed moet hebben bij het onderdeel gevaarherkenning. De gouden tip is dus, tijdens het leren vooral in te zetten op dit onderdeel. Dan heb je de meeste kans van slagen. Als je denkt dat je genoeg geleerd hebt en zelfs de verkeersregels en borden kan dromen, is het tijd voor de volgende stap: het gratis theorie examen oefenen.


Theorie examen oefenen

Na het leren kun je het theorie-examen alvast gaan oefenen. Dit kan, net als het leren, wederom gemakkelijk online. Je kan naast het oefenen voor je autotheorie, ook oefenen voor je motor- of brommertheorie. Het voordeel van het oefenen van het examen, is dat je alvast leert om te gaan met de factoren waarmee je mee te maken krijgt tijdens een echt examen. Ten eerste, is dat bijvoorbeeld het omgaan met tijdsdruk. Net als bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), moet je binnen een paar seconden de vraag juist beantwoorden. Het is dus belangrijk dat je daar een beetje handig in raakt: snel en goed antwoorden levert optimaal resultaat. Als je te laat drukt, ben je te laat met je antwoord. De computer van het CBR rekent je antwoord dan fout, omdat je geen antwoord gegeven hebt en dus de vraag hebt ‘leeggelaten’.


Ten tweede kan het uiterlijk van het digitale theorie-examen misschien wat verwarrend zijn. Je krijgt vragen die multiple choice zijn, maar je kan ook vragen krijgen waar je een getal in moet toetsen als antwoord. Daarom is er een schermpje met cijfers van 1 tot en met 10, en knoppen van A tot en met C, of soms hoger. Je moet weten waar alle knoppen zitten om zo sneller antwoord te kunnen geven. Als je het theorie-examen thuis alvast oefent, is het uiterlijk van het examen in ieder geval geen verrassing meer.


Daarnaast kun je alvast wennen aan de manier waarop het CBR vragen stelt. Soms zijn vragen nogal dubbelzinnig, waardoor je geneigd bent het verkeerde antwoord te geven. Ons advies is dus: lees de vraag zorgvuldig. Deze vragen komen ook terug in het oefenexamen, dus raden we je aan vaker dan eens zo’n oefentheorie te maken. Aan het einde van ieder oefenexamen krijg je bovendien feedback. In veel gevallen krijg je inzicht van welke vragen je fout had en wat je nog moet verbeteren. Aan het eind krijg je bovendien nog een schatting van het aantal oefenexamens dat je moet maken, om je echte examen met een voldoende af te kunnen leggen.


Faalangst

Niet iedereen is even opgewassen tegen de spanningen die theorie-examen doen met zich meebrengt. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bang zijn voor alles waarbij ze moeten presteren: of het nu gaat om een spreekbeurt, een presentatie op het werk of een tentamen. Iedereen voelt natuurlijk spanning en maakt zich wel een beetje zorgen als hij het theorie-examen moet afleggen. Dat is normaal. Maar er zijn ook mensen die er volledig onwel van worden en daardoor ook daadwerkelijk falen voor hun examen.


In dit geval kun je ervoor kiezen om een zogenaamd faalangstexamen te maken. Deze kun je van tevoren aanvragen. In veel gevallen krijg je extra tijd. Bij het leren van je theorie-examen kun je bovendien ook een rijinstructeur zoeken die gespecialiseerd is in het helpen van mensen met faalangst. Hij kan je dan helpen om je meer inzicht te geven van hoe het examen in zijn werk gaat en hoe je het beste kan leren.

Soms heb je andere medische problemen, zoals bijvoorbeeld doofheid of dyslexie. Vraag dan een medische verklaring aan, voordat je je theorie-examen gaat aanvragen!


Op tijd reserveren

Het op tijd aanvragen van het theorie-examen is belangrijk, omdat je soms te maken kan krijgen met lange wachttijden. Daarom raden we aan alvast te oefenen voor je examen en vervolgens niet te lang te wachten met de aanvraag ervan. Aanvragen van zo’n examen kun je op verschillende manieren doen: via Mijn CBR, via de rijschool en via een tussenpersoon. De goedkoopste optie is uiteraard zelf doen. Dit doe je door in te loggen via de digitale omgeving van het CBR, Mijn CBR. Om toegang tot deze omgeving te krijgen, heb je een digitaal paspoort van de overheid nodig. Dit wordt DigiD genoemd. Het aanvragen van een examen is verder niet heel moeilijk: kies de tijd, datum en locatie van het examencentrum aan. Vervolgens bevestig je de afspraak. In sommige gevallen krijg je nog een oproepenkaart gestuurd. Anders kun je altijd de bevestiging printen en meenemen naar het CBR. Dit is overigens niet verplicht, maar wel handig voor jezelf! In de bevestiging staat namelijk welke zaken je allemaal mee moet nemen naar het theorie-examen.


Hierboven hadden we het er al even over: sommige mensen hebben medische problemen. Ze zijn doof of hebben last van dyslexie. In dit geval heb je een medische verklaring van een specialist nodig. Dit kan bijvoorbeeld je psycholoog zijn, maar ook je orthopedagoog. Als je deze speciale verklaring hebt, heb je recht op bijvoorbeeld extra tijd. Daarnaast kun je als je slechthorend bent, ook een tolk inschakelen. Dit gaat via een vereniging van tolken, die TolkenNet heet.


Eenzelfde tolk kun je ook inzetten als je de Nederlandse taal niet goed spreekt. Nu is het niet per se zo dat je meteen een tolk moet inschakelen. Het CBR biedt het theorie-examen namelijk ook in het Engels en het Turks aan. Als je geen van deze talen spreekt, heb je wel een tolk nodig. Dit gaat wederom via TolkenNet. Let wel: het inzet van de tolk is niet gratis. Dit kost meestal zo’n 169 euro. Deze kosten komen nog bovenop de kosten voor het theorie-examen zelf. Vraag jezelf dus af of dit noodzakelijk is. Benieuwd naar de kosten? We hebben hier een handig overzicht van alle kosten m.b.t. het theorie-examen.


Zo ja, dan is het belangrijk dat je goede afspraken met de tolk maakt. Zo is het belangrijk dat de tolk een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Zonder tolk met een geldig legitimatiebewijs kun je geen examen doen. Je mag dus ook niet het Nederlandse examen alsnog maken. En let op: het CBR geeft geen geld terug in deze gevallen!


Wijzigen tijd theorie-examen

Het komt wel eens voor dat je je vergist bij het maken van een afspraak. Als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet voor een dringende behandeling, kan het zijn dat je daarom niet naar je theorie-examen kan. In principe is dit geen probleem. Als je ruim van tevoren de wijziging doorgeeft, kun je in veel gevallen nog kiezen voor een examen op een later tijdstip. Tot zeven dagen van tevoren kun je het theorie-examen bovendien nog laten vervroegen. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet, want niet komen opdagen is geen optie! Je krijgt dan namelijk de kosten van het examen niet terug van het CBR.


Het doorgeven van wijzigingen doe je op dezelfde plek als waar je het examen aanvraagt: via Mijn CBR.


Theorie-examen annuleren

In sommige gevallen kun je het theorie-examen wel annuleren. Bijvoorbeeld als je de dag voor het theorie-examen net vader bent geworden. In dit geval dien je wel bewijs aan te leveren bij het CBR. Het inleveren van het geboortekaartje is in dit geval voldoende. Dit geldt uiteraard ook voor overlijden in de familie. Als een broer of zus of ouder overlijdt, kun je het theorie-examen annuleren. Hiervoor heb je wederom geldig bewijs nodig, zoals bijvoorbeeld een rouwkaart. Ditzelfde geldt ook voor overlijden van schoonfamilie.


Een laatste mogelijkheid om het theorie-examen te annuleren, is als je militair bent en wordt uitgezonden op het tijdstip van het examen. Dit noemen we detachering. In dit geval dien je de oproep aan te voeren als bewijs.

In al deze gevallen kom je in aanmerking voor restitutie van het CBR. Als geen van deze gevallen zich voordoet en je niet komt opdagen, krijg je geen geld terug!


Meenemen naar het examen

Voor het examen heb je in principe maar één ding nodig: een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Als je een tolk meebrengt, dient deze ook geldige legitimatie bij zich te hebben. Verloopt je ID-kaart dus op dezelfde dag als dat je examen moet doen, zorg er dan voor dat je ruim op tijd een nieuw ID-kaart hebt aangevraagd en laat het niet aan het toeval over. Het CBR controleert namelijk streng op fraude en de geldigheid van identiteitsbewijzen.


Gezakt of geslaagd?

De resultaten van het examen krijg je meteen na afloop te weten. Als je geslaagd bent, krijg je geen theoriecertificaat meer. Het resultaat wordt tegenwoordig online opgeslagen en is 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar ook het praktijkexamen af moet leggen. Doe je dit niet, dan betekent dit dat je het theorie-examen opnieuw moet doorlopen. Daarom raden we aan niet te lang te wachten met rijlessen als je weet dat je theorie-examen binnenkort is. Als je al rijlessen hebt, overleg dan met je rijschool wanneer je examen mag doen. Dit ook in verband met de wachttijden die gelden voor het praktijkexamen.


Je kunt de resultaten van het theorie-examen inzien via Mijn CBR. Je krijgt na afloop nog wel een briefje met hoeveel fout je had per onderdeel. Je kunt niet zien welke vragen je fout had en wat dan het juiste antwoord had moeten zijn, om fraude tegen te gaan. Als je gezakt bent, moet je helaas een herexamen doen (bekijk ook de slagingspercentages voor het theorie-examen). Deze kost opnieuw weer geld en uiteraard krijg je weer te maken met de wachttijd. Het beste is dus: in een keer slagen.


Selfie!

Het CBR heeft tegenwoordig een leuke extra optie. Als je geslaagd bent, kun je in het selfiehokje een selfie laten maken. Dat verhoogt volgens het CBR de feestvreugde. Het maken van de geslaagd-selfie is uiteraard volledig gratis. Volgens het CBR zijn er al behoorlijk wat positieve reacties over. Zorg er dus voor dat je leuke kleding aan doet, want natuurlijk ga je er gewoon vanuit dat je slaagt.

Mocht je onverhoopt toch zakken, dan is dit geen goed moment om een selfie te maken. In dit geval: nog even opnieuw het auto theorie-examen oefenen en volgende keer beter.Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR