Nieuws

CBR maakt filmpje over theorie examen


Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft een video uitgebracht over het verloop van het theorie-examen. Daardoor kunnen theoriekandidaten zich nu nog beter voorbereiden op het afleggen van het auto theorie examen.

Het CBR krijgt regelmatig vragen over hoe het theorie examen precies verloopt. Met het filmpje hoopt het CBR dat deze vraag opgehelderd is en bovendien dat kandidaten zich wat meer op hun gemak voelen. Bovendien krijgt de kijker een kijkje in een van de examenzalen, waardoor hij een beter beeld krijgt van hoe het er in zo’n zaal aan toe gaat.


Voor het eerst theorie examen doen

Want wie voor het eerst theorie examen doet, vindt dat toch wel erg eng, zeggen de kandidaten zelf. In een nieuw filmpje van ongeveer 2,5 minuut legt het CBR in vogelvlucht uit wat erbij komt kijken om theorie examen te doen.

Zo worden zaken als het reserveren van een theorie-examen uitgelicht. Het reserveren van een theorie-examen gebeurt via het portaal van het CBR, Mijn CBR. Om in te loggen heb je eerst een DigiD nodig. Het portaal is vrij duidelijk, maar toch geeft de instantie toch in de video wat meer uitleg. In de video wordt ook uitgelegd dat de rijschool een afspraak voor je kan maken. In de praktijk vraagt de rijschoolhouder vaak wel een vergoeding hiervoor. Zelf een afspraak maken is dus vaak goedkoper.


De video


Knelpunten

De belangrijkste zaken in de video komen aan bod. Zo bespreekt het CBR een aantal knelpunten in de video. Bijvoorbeeld dat de kandidaat op moet letten voor websites die zich voordoen als het CBR, maar dat vaak niet zijn. De sites zijn te herkennen aan het feit dat de prijzen vaak niet kloppen en veel hoger zijn dan bij de instantie zelf. Na het reserveren moet je vijftien minuten van tevoren aanwezig zijn met je reserveringsnummer die in de e-mail staat en het identiteitsbewijs. Vervolgens meldt de kandidaat zich aan bij het aanmeldzuil. Het is belangrijk dat de kandidaat echt alle spullen in de locker stopt, zodat er niet kan worden valsgespeeld tijdens het examen.

Daarna neemt men plaats in de wachtruimte totdat het reserveringsnummer op het scherm verschijnt. Als dit het geval is, kun je naar de examenstart gaan. Deze procedure is dus goed te vergelijken met de borden die je bijvoorbeeld op Schiphol vindt.

Tijdens het examen controleert de medewerker aan de hand van stralingsapparatuur op eventuele fraude. Wanneer je begint, staan er drie onderdelen voor je klaar. Vervolgens krijgt de kandidaat 8 seconden de tijd om het juiste antwoord aan te klikken. Een antwoord wijzigen gaat eenvoudig door het andere antwoord aan te klikken.

Na het examen krijg je kort de vragen te zien die je fout had. Deze mogelijkheid duurt maar één minuut. Ten slotte krijg je een mail met een bevestiging van de uitslag.


Examenkandidaat

In de video wordt een examenkandidaat gevolgd. Door het filmpje zijn de teksten van het CBR op internet overbodig geworden, zo zegt het CBR zelf. De video mag door rijschoolhouders gebruikt worden op de eigen website.
De laatste tijd is het CBR actief bezig met het maken van meer filmpjes. Zo is er onlangs ook al een filmpje verschenen over het afleggen van het praktijkexamen voor de auto, motor en bromfiets.


Auto theorie examen doen

Als je auto theorie examen wilt doen, kun je daarvoor het beste eerst gratis theorie examen oefenen. Na het oefenen krijg je meteen de uitslag te zien. Als je geslaagd bent, kun je nog een oefenexamen maken voor de zekerheid. Als je gezakt bent, krijg je te zien hoeveel examens je nog moet maken voordat je wel geslaagd bent. Daarna kun je een afspraak maken bij het CBR om het examen af te nemen.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR