Nieuws

Tips om geld te besparen op het halen van je theorie-examen


Als je je rijbewijs wilt halen, moet je je theorie-examen voor auto, brommer of motor halen en vervolgens het praktijkexamen doen. Rijlessen zijn in Nederland niet goedkoop. Uit onderzoek blijkt dat je ongeveer 1900 tot 2050 euro aan rijlessen kwijt bent.

De aanschaf van lesmateriaal kan soms ook al behoorlijk in de kosten lopen. Daarom geven we je in dit artikel wat tips en adviezen, zodat je geld overhoudt. Dat geld kun je dan mooi gebruiken voor het betalen van de rijlessen en het praktijkexamen.


Gratis theorie leren

Tegenwoordig hoef je geen studieboeken meer te kopen om de verkeersregels te leren. Er bestaan steeds meer websites op het internet waar je vaak gratis theorie kan leren. De aankleding van deze theorie-sites is vaak ook een stuk uitnodigender dan als je de informatie uit een boek leert. Uitgevers van boeken zijn gebonden aan foto’s en tekst. Op het internet kunnen makers van de gratis theorie ook video’s gebruiken. Daardoor kun je vaak beter visualiseren wat er met een tekst of regel bedoeld wordt.

Het online leren van het theorie-examen kan je veel geld besparen. Je kunt niet alleen theorie leren voor de auto, maar ook voor je motor- of brommerrijbewijs. Op sommige websites betaal je een paar euro per hoofdstuk, tegenover de honderden euro's die je al gauw kwijt bent bij een theorie-cursus is dit natuurlijk interessant.


Gratis theorie-examen oefenen

In veel gevallen leer je het meest door het gewoon te doen. Daarmee bedoelen we niet dat je meteen in een auto moet stappen, maar daarmee bedoelen we wel dat je het oefenen van examens niet steeds voor je uit moet schuiven. Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk na het leren ook de oefenexamens gaat maken. De interface van de oefenexamens is ongeveer hetzelfde als dat van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je krijgt dus een goede indruk van hoe het examen er ongeveer uit komt te zien.

Veel theorie-examens mag je gratis nog eens maken op de oefenwebsites. Je krijgt na het afleggen van ieder examen ook advies hoeveel examens je nog moet oefenen om een grotere kans van slagen te hebben. Dat je weet hoe het examen er ongeveer uitziet, heeft ook een ander bijkomend voordeel: je raakt gewend aan de vraagstelling en de knoppen. Daardoor heb je straks minder stress als je het echte examen gaat maken. Daarnaast is de kans dat je door onduidelijkheden zult zakken, een stuk kleiner. Maak een gratis theorie-examen en test je theorie kennis.


Wachttijd vermijden

Ten slotte raden we je aan op tijd je theorie-examen aan te vragen. Dit kan via de website van het CBR, onder de kop Mijn CBR. Je kunt je examen ook laten aanvragen door je rijinstructeur of door een tussenpersoon. Dit artikel gaat over hoe je geld kan besparen op je theorie-examen en hier zit dus een tip om geld te besparen. Als je zelf via Mijn CBR het theorie-examen aanvraagt, betaal je ongeveer 30 euro. Bij je rijschool betaal je vaak een vergoeding voor de administratiekosten. Dat terwijl je bij een tussenpersoon soms tot wel 20 of 30 euro meer betaalt. Als je dus kosten wilt vermijden, vraag je het examen zelf aan. Dit is vrij eenvoudig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er iets verkeerd gaat en je kunt het geld dat je anders kwijt was aan het inschakelen van een tussenpersoon, in eigen zak houden.

Door het examen op tijd aan te vragen, kun je de wachttijd vermijden. Door wachttijden zo kort mogelijk te houden, heb je een grotere kans dat je de stof beter en langer kan onthouden. Zorg er dus voor dat er niet te veel tijd tussen het theorie-examen en het leren zit. Op die manier hoef je straks geen herexamen te doen, en bespaar je dus geld!


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR