Nieuws

Gezakt? Zo slaag je de volgende keer voor het theorie examen


Als je je theorie examen niet in één keer haalt, is dat een redelijk kostbare zaak. Je bent je 35 euro kwijt (kosten voor het maken van het theorie-examen op het CBR) en hebt nog steeds geen startbewijs om te beginnen aan het praktijkexamen. Dit is vooral lastig als je al bent begonnen aan rijlessen en nog theorie-examen moet doen. Als de rijinstructeur vind dat je wel al klaar bent voor het praktijkexamen, maar je niet weet te slagen voor het theorie-examen, heb je een probleem. Zeker als je keer op keer niet weet te slagen voor je auto theorie-examen. Voor je theorie gezakt? Dat ligt niet altijd aan jou. Een dieper onderliggende reden kan de oorzaak zijn van het probleem. Maar voordat we deze optie bespreken, analyseren we eerst het leerplan.


Oefenen

Theorie oefenen, hoe doe je dat eigenlijk? Veel mensen beginnen eerst met het leren van een hoofdstuk en maken vervolgens al een theorie-examen. Dat is niet de juiste manier om te leren voor je auto theorie-examen. De juiste manier is eerst alle hoofdstukken zorgvuldig door te nemen. Dit hoeft uiteraard niet binnen één dag of een week. Neem rustig de tijd om alle stof in je op te nemen. Vraag jezelf ook af wat je met de geleerde stof zou willen doen in de praktijk. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit en je ziet een bepaald bord: wat moet je dan doen in het geval je in de auto zit en dit bord ziet? Met andere woorden: neem de stof mee naar de praktijk.

Als je ervan overtuigd bent dat je de meeste stof wel kent, kun je ervoor kiezen te beginnen met theorie examen auto oefenen. Dat kan op twee manieren: middels de betaalde oefenexamen of middels het gratis oefen theorie examen. De laatste werkt net als bij het CBR: je krijgt wel de uitslag of je geslaagd of gezakt bent, maar niet wat je moet verbeteren. Je krijgt alleen te zien op welke categorieën je onvoldoende hebt gescoord.


Gratis theorie-examen oefenen

Welke categorieën had je fout?

Bij het opnieuw beginnen met leren en het theorie examen moet je vooral bekijken welke categorieën je onvoldoende hebt beantwoord. Veruit de meeste mensen zakken op het onderdeel ‘gevaarherkenning’. De vragen zijn vaak erg moeilijk, vergen veel inzicht van de deelnemer en bovendien gaan de meeste vragen in het examen over dit onderdeel. Veel minder mensen scoren bijvoorbeeld slecht op de verkeersregels, omdat deze uit het hoofd te leren vallen.

Na afloop van het theorie-examen heb je de uitslag gekregen. Deze is ook terug te vinden via Mijn CBR, het portaal van het CBR. Kijk dus goed in welke categorieën je (veel) fouten hebt gemaakt.


Leren van je fouten

Leer vervolgens van je fouten. Je kunt niet precies zien welke vragen je fout had. Maar via het betaalde examen krijg je wel te zien welke vragen je bij het oefen theorie examen niet juist hebt beantwoord. Op die manier kun je nog eens de boeken in duiken en zorgen dat je deze stof de volgende keer wel onder die knie hebt.


Meerdere keren gezakt?

Sommige mensen zakken erg vaak voor hun theorie examen. Er zijn berichten van mensen die wel 107 keer zakken. Dat is wellicht wat dramatisch, maar je kunt ook kijken naar een psychologische oorzaak. Wellicht ga je het examen al in met de gedachte: “Ik kan het niet!” En: “Wat als ik het nooit haal?!” Het zou goed kunnen dat je last hebt van faalangst. Als je hiermee naar een psycholoog gaat, kun je dit laten behandelen. Bovendien kun je daarna ook deelnemen aan het speciale faalangstexamen.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR