Nieuws

Een goede rijschool vinden


Omdat we nog weleens vragen krijgen over het vinden van een goede rijschool, leggen we je in dit artikel uit hoe je een goede rijschool kunt vinden. Een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er veel verschil zit in de kwaliteit van rijscholen. Er zijn inmiddels meer dan 7000 rijscholen in Nederland, dus waar let je op?

Er zijn een aantal indicatoren waarmee je een gedegen keuze voor een rijschool kunt maken. Dit zijn: het slagingspercentage, prijzen, bevoegdheid, consistentie, theorie-examen en de eventuele mogelijkheid tot (gratis) proeflessen.


Slagingspercentage

Het slagingspercentage van een rijschool geeft een indicatie over de kwaliteit van de rijschool. Dit percentage geeft namelijk aan hoeveel leerlingen de eerste keer slaagden voor het praktijkexamen. Een lage slagingskans zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat leerlingen (te) vroeg opgaan voor hun examen of dat er minder goed rijles wordt gegeven. Maar verkijk je niet op het slagingspercentage want sommige rijscholen richten zich op bepaalde doelgroepen zoals jongeren met autisme of ADHD.


Prijs

Ook de prijs is natuurlijk belangrijk. Vergelijk daarom altijd de prijzen met andere rijscholen in de buurt. Goedkoop is nog steeds vaak duurkoop. Verdiep je ook in de verschillende pakketten, zodat je precies weet wat je krijgt voor je geld. Reken de prijzen ook altijd om naar uur-prijzen (prijs per 60 minuten), want de ene rijschool geeft misschien lessen van 45 minuten terwijl de andere wellicht rijlessen geeft van 1,5 uur.


Bevoegdheid

Helaas komt het nog steeds voor dat er rijinstructeurs rijles gegeven die geen bevoegdheid hiervoor hebben. Je kunt de bevoegdheid van rijinstructeurs opzoeken via de website van het IBKI. Daar kun je je laten informeren over de benodigde WRM-certificaten om rijles te mogen geven als rijinstructeur.


Consistentie

Zelf vinden wij het belangrijk dat een rijschool consistent is in de rijlessen. Belangrijk om bijvoorbeeld te weten is of je vaker dezelfde rijinstructeur krijgt, of dat je vaker een andere rijinstructeur hebt. Als deze vaak wisselt dan moet jij elke keer wennen en deze rijinstructeur moet opnieuw een indruk krijgen van je rijvaardigheid. Daarnaast is het belangrijk dat je een vast lesvoertuig hebt. Elke keer wennen aan een ander voertuig is niet fijn en kost veel tijd, en dus geld.


Theorie-examen

Wat wij zelf horen en zien is dat leerlingen die sneller opgaan voor het theorie-examen, ook eerder het rijbewijs behalen. Door het leren van de theorie in een vroeger stadium kun je deze ook sneller toepassen in de praktijk, en ook andersom. Ook hoeft je instructeur zo minder op het begin uit te leggen, omdat je de theorie erachter al onder de knie hebt. Start alvast met het leren van de theorie, je kunt niet vroeg genoeg beginnen!


Proeflessen

Ken je een rijschool via-via, dan weet je waarschijnlijk al het één en ander over die rijschool. Mocht je een rijschool hebben gevonden waar je nog niet genoeg van weet, dan is het altijd interessant om te vragen of het mogelijk is om eens een proefles in te plannen. Zo kun jij kijken of je dit een geschikte rijschool en rijinstructeur vindt. Let vooral op de instructeur, want je lest immers niet bij een rijschool, maar bij een rijinstructeur! Als jij tijdens de proefles al twijfels hebt, dan is het waarschijnlijk beter om ook eens verder te kijken. Een proefles geeft dus een goed beeld van de rijles.


Andere vragen

Andere vragen die je je kunt afvragen bij het vinden van een geschikte rijschool zijn:

  • Zijn er vervangende lesvoertuigen?
  • Welke afspraken zijn er bij het uitvallen van een instructeur of lesvoertuig?
  • Wat gebeurd er als je onverhoopt niet kunt terwijl je de rijles al ingepland had, krijg je dan je geld terug of kun je dan een snel een nieuwe rijles plannen?
  • Maakt de rijschool gebruik van een instructeurskaart?
  • Waar hebben vrienden/kennissen van jou gelest? En wat vonden zij van deze rijschool?
  • Heb jezelf nog speciale wensen voor je rijlessen? Wil je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een aangepast voertuig? Of alleen in een automaat rijlessen volgen?

Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR