Nieuws

Een goede rijschool vinden - 2


Een goede rijschool vinden is niet altijd even gemakkelijk. Wellicht heb je al het een en ander gehoord van rijscholen bij jou in de buurt. Ongeveer 80% zoekt online naar een rijschool of zoekt informatie over rijscholen op. Om je te helpen bij het vinden van een goede rijschool gaat het CBR een social-mediacampagne starten in samenwerking met o.a. de BOVAG.


Mediacampagne rijbewijs

In deze campagne willen ze jongeren in Nederland aanspreken om ze tips te geven waar een goede rijschool aan zal voldoen, wat het behalen van het rijbewijs kost en hoeveel rijlessen gemiddeld nodig zijn voordat je slaagt voor het rijbewijs. Dit zijn namelijk vragen die veel gesteld werden aan de exameninstantie.


Totale gemiddelde investering in het autorijbewijs: 38 lesuren en € 2.300

Om je alvast een tipje van de sluier te geven, het gemiddeld aantal rijlessen dat nodig is voor het behalen van het rijbewijs is: 38 lesuren (let op, dit zijn hele uren. Als je dus rijlessen krijgt van 45 minuten heb je dus gemiddeld 51 rijlessen nodig). Daarnaast heeft het CBR berekend wat het gemiddeld kost om het rijbewijs te behalen: € 2300. Dat is nogal een smak geld, maar dit bedrag is inclusief kosten voor de lessen, theorie- en praktijkexamens, gezondheidsverklaring, pasfoto’s en het rijbewijsdocument zelf. Die € 2300 is dus het totaal wat je gemiddeld kwijt bent voor het behalen van het auto rijbewijs.


Waaraan voldoet een goede rijschool

Waar een goede rijschool aan voldoet wil het CBR vooralsnog niet zeggen, dit zal uit deze nieuwe social-mediacampagne volgen. Echter hebben we dit zelf ook op een rijtje gezet en willen we je op weg helpen door je te wijzen op een aantal indicatoren waaraan goede rijscholen voldoen. Jee wilt immers wel een goede rijschool vinden want zoals je ziet is het behalen van het rijbewijs niet goedkoop en vergt het een relatief grote tijdinspanning.


Indicator 1: het rijschoolslagingspercentage

Het rijschoolslagingspercentage is het gemiddelde percentage leerlingen dat slaagt voor het eerste praktijkexamen. De verschillen kunnen per regio enorm zijn, zo kan de ene rijschool een gemiddeld slagingspercentage hebben van 40% terwijl een ander misschien wel een slagingspercentage van 70% heeft. Onthoudt wel dat sommige rijscholen zich speciaal richten op moeilijkere doelgroepen, deze rijscholen bieden bijvoorbeeld speciale lessen aan autisten, moeilijker lerende mensen of aan mensen met ADHD. Ook kan het dat de ene rijschool de betere leerlingen naar een ander examencentrum stuurt dan de andere leerlingen, wat dus het gemiddelde slagingspercentage van die rijschool beïnvloed, want de rijschoolslagingspercentages worden vermeld per examencentrum. Het slagingspercentage van een rijschool zegt dus lang niet alles!


Indicator 2: Het lesgeld

Rijlessen kosten geld, want ook de rijschoolhouder wil een boterham verdienen. De prijs van een gemiddelde autorijles ligt rond de € 40 per lesuur. Let op dat je altijd de prijs omrekent naar een heel uur, want als je € 30 betaald voor een rijles van 45 minuten komt dit dus ook neer op een lesprijs van 40 euro per uur. In de rijschoolbranche geld over het algemeen, goedkoop is duurkoop. Een lesprijs van 25 euro voor 1 uur kan zo goed als niet, tenminste als de rijschoolhouder er zelf ook nog wat aan wil overhouden. De auto, verzekering, benzine et cetera kosten hem ook geld. Vergeet aan de andere kant niet dat een lesprijs van € 37 of € 43 nogal een verschil kan maken op het totale bedrag dat je kwijt bent aan je rijbewijs. Gemiddeld heb je namelijk 38 rijlesuren nodig voordat je slaagt.


Indicator 4: vaste instructeur

Als je elke keer een vaste instructeur hebt dan zal deze snel doorkrijgen welke lesmethode het beste bij jou past en waar hij bij jou speciaal op moet letten om je zo snel en goed mogelijk je rijbewijs te laten behalen. Als je geen gebruik kunt maken van een vaste instructeur, dan elke instructeur elke keer aan je moeten wennen en je niveau moeten inschatten, was onnodige lestijd kost.


Online de theorie leren

Nog 2 laatste tips bij het vinden van een goede rijschool:

Wil ik de theorie online leren? Je kunt tegenwoordig de theorie online leren, thuis in je eigen tempo. In onze theoriemethode zit een online theorieboek en als je de theorie geleerd hebt kun je deze testen door vele theorie-examens te oefenen. Mogelijk kun je dus korting krijgen op je pakket door de theorie goedkoop online te leren!

Is het mogelijk om een duo-rijles bij deze rijschool te volgen, zonder extra kosten? Tijdens een duo-rijles zit jij bijvoorbeeld het eerste lesuur achter het stuur en de ander op de achterbank. Als het 2e lesuur begint wissel je om, en zit jij dus op de achterbank zodat je mee kan kijken. Zo leer van je elkaars fouten en kun je nog sneller en beter het rijbewijs behalen.
Lees hier verder voor tips voor het vinden van een geschikte rijschool »


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR