Nieuws

Gratis theorie oefenen


Inmiddels ben je begonnen met het leren van je autotheorie. Vroeger ging dat uit een boekje en kon je opdrachten maken. De antwoorden vond je vervolgens achterin het studieboek en op die manier kon je peilen of je de stof goed beheerst. Met de komst van het internet is ook het oefenen van de autotheorie flink veranderd.

Je hoeft niet langer meer de proef op de som te nemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), maar kunt van tevoren eerst een online gratis oefenexamen maken. Op die manier weet je precies hoever je bent en welke zaken nog aandacht nodig hebben.


De vragen

Door een gratis theorie-examen te maken, kun je alvast even oefenen op het soort vragen dat het CBR gaat stellen. Voornamelijk de vragen over gevaar herkenning en de verkeersregels zijn belangrijk. De vragen die je tijdens het oefen examen tegenkomt, lijken op de vragen die het CBR in het echte examen ook stelt.

Het uitvoeren van een oefenexamen is dus een goede graadmeter om te weten of je de stof al voldoende beheerst.


De tijd

Bij het CBR gaat het theorie-examen op tijd. Vroeger ging dit klassikaal, maar tegenwoordig maakt ieder individueel een eigen variant van het examen. Toch moet je ook in deze nieuwe stijl van het examen alsnog op tijd antwoord geven op de vraag. In ons oefenexamen zie je een balk die naar beneden aftelt. Het is belangrijk dat je binnen deze tijd antwoord geeft op de vraag. Doe je dit niet, dan rekent het systeem het antwoord fout. Dit komt doordat het systeem zegt dat je het antwoord niet weet of openlaat. Geef dus op tijd antwoord! Deze regel geldt bij het echte examen ook.


Het uiterlijk

Door het gratis theorie examen oefenen krijg je alvast een indruk van hoe het theorie-examen er uitziet. Het gaat hier niet alleen om het soort vragen dat je krijgt, maar ook om de stijl. Je kunt op het theorie-examen vragen krijgen over bijvoorbeeld de snelheid op een autoweg. In dit geval dien je het juiste cijfers in antwoorden in te typen. In andere gevallen krijg je multiple choice antwoorden, die doorgaans lopen van antwoord A tot en met C.

Deze knoppen zijn ingedeeld op de rechterkant van het scherm. Eerst zie je de cijfers van 1 tot en met 9, vervolgens krijg je de letters te zien. Dit werkt bij het echte examen ook zo. Daarom is het raadzaam eerst een oefenexamen te maken. Dan weet je niet alleen welk soort vragen je kan verwachten, maar ook welke knoppen waar zitten.


Voertuigen

Het oefenen van het theorie-examen is niet alleen beschikbaar voor de auto. Ook als je van plan bent een examen te doen voor bijvoorbeeld je motorrijbewijs of je bromfietscertificaat kun je online oefenen. Dit kan door het motorexamen te oefenen. Uiteraard zijn ook deze oefenexamens volledig gratis.


Meerdere examens oefenen

Na afloop van ieder oefenexamen krijg je de resultaten van het examen gepresenteerd. In sommige gevallen krijg je te zien welke vragen je fout had. In andere gevallen wordt alleen per onderdeel gemeld welk onderdeel je goed had en waar de meeste fouten zaten. Bij het echte examen van het CBR krijg je na afloop wel te weten op welke onderdelen je goed en slecht hebt gescoord, maar niet op welke specifieke vragen. Daarom lijkt de afloop van het oefenexamen op deze situatie.

Wel geeft het oefenexamen een indicatie van hoeveel je nog moet oefenen. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld nog 20 oefenexamens doen, terwijl – als je het er beter van afbrengt – je in andere gevallen nog maar 2 oefenexamens hoeft doen.


Voldoende geoefend?

Als je voldoende hebt geoefend, kun je beginnen met het aanvragen van het echte theorie-examen bij het CBR. Houd rekening met de wachttijd. Bovendien is het aanvragen niet gratis. Doorgaans betaal je voor het theorie-examen ongeveer 30 euro. Wij wensen je veel succes, en oefen alvast een gratis theorie-examen!Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR