Nieuws

Het perfecte moment voor het theorie-examen


Theorie examen doen. Iedereen vindt zo’n gelegenheid toch wel een beetje spannend. Dat is ook niet zo gek, want de slagingspercentages voor de autotheorie zijn de afgelopen jaren dramatisch laag. Nog niet eens de helft van alle Nederlanders (42 procent) die het theorie examen weleens gedaan heeft, wist in één keer te slagen. Het is aangeraden eerst te beginnen met het leren van de theorie en vervolgens pas te beginnen met de rijlessen.

Om die reden is het soms moeilijk in te schatten wanneer iemand precies klaar is om het examen te doen. Daarbij komt nog eens dat wie slaagt voor het examen, binnen afzienbare tijd moet deelnemen aan het praktijkexamen. Dat is wettelijk zo geregeld.


Theorie leren

Ten eerste moet er begonnen worden aan het leren van het theorie examen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld aan de hand van klassikale lessen bij een rijschool, of een theoriecursus. In een paar dagen leert men dan alle stof die op het examen wordt gevraagd.

Deze methoden zijn afgeraden, omdat ze vaak niet voldoende voorbereiden op het theorie examen. Men onderschat de moeilijkheidsgraad van het examen nog weleens, want nog niet de helft van de leerlingen weet ervoor te slagen. Om die reden is het verstandig online theorie te leren. Dit kan door een pakket af te sluiten. Bij ieder pakket hoort in ieder geval het online theorieboek. Bij de iets duurdere pakketten hoort meestal online examentraining.


Theorie oefenen

Na het theorie leren, kan men beginnen met auto theorie examen oefenen. Er zijn online diverse gratis examens te vinden. In sommige gevallen is zo’n oefenexamen gratis, maar er zijn ook betaalde varianten. Het voordeel van een betaald examen is dat de deelnemer na afloop van het auto theorie oefenen krijgt te zien welke vragen hij fout had en hoeveel oefenexamens hij nog moet maken om een voldoende te halen. Dit is anders dan bij het echte examen van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daar krijgt men alleen een examen en de uitslag. Daarbij is wel te zien hoeveel vragen per categorie goed of fout waren, maar het is niet duidelijk welke vragen precies fout beantwoord werden. Daardoor kun je je dus niet voorbereiden op een volgende keer.


Wanneer het theorie examen reserveren?

Als de uitslagen van de oefenexamens goed zijn, is het tijd om je aan te melden voor het echte examen. Maar wanneer precies? Bij het CBR is er vaak sprake van grote drukte, waardoor het mogelijk is dat de deelnemer lang moet wachten totdat hij het theorie examen kan maken. De maximale wettelijke wachttijd is zeven weken, maar deze wordt nog weleens overschreden.

Houd er dus rekening mee dat het soms zeven weken of langer kan duren tot je deel kan nemen aan het theorie examen auto. Om die reden is het slim wanneer je vermoedt de stof onder de knie te hebben, alvast in te schrijven voor het theorie examen.


Geldigheid

Houd ook rekening met de wettelijke geldigheidsduur van het theoriecertificaat. Wie slaagt voor het theorie examen, krijgt online de uitslag te zien. De uitslag wordt geregistreerd in het portaal van het CBR, genaamd Mijn CBR. Om in te loggen op het CBR heeft de deelnemer een DigiD nodig. Je krijgt dus geen fysiek theoriecertificaat meer mee.

De uitslag van het theorie examen blijft anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat de deelnemer binnen anderhalf jaar moet deelnemen aan het praktijkexamen en dus moet afrijden. Wie hier langer over doet, zal opnieuw moeten beginnen met de auto theorie. Om die reden is het raadzaam het juiste moment te kiezen. Houd rekening met de wachttijd en met de verlooptijd van het theoriecertificaat. Dit kan een hoop geld besparen!


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR