Nieuws

Het theorie-examen succesvol voorbereiden


Het behalen van je theorie-examen is de eerste stap op weg naar je rijbewijs. En zoals bij zoveel zaken die belangrijk zijn bij een goede voorbereiding geldt ook hier: neem de tijd. Ga dus niet een dag van te voren beginnen maar neem het halen van je theorie-examen serieus. Als je het theorie-examen namelijk niet met succes hebt afgelegd mag je ook geen praktijk examen doen. Belangrijk dus.

Begin minimaal twee weken van te voren met het leren, echter hoe eerder je begint met het leren van de theorie lessen, hoe groter de kans is dat je er voor zult slagen. Je hebt het dus zelf in de hand.


Waarom is het theorie-examen zo belangrijk?

Alles is aan regels gebonden. Of je dat nu leuk vindt of niet. En dat geldt dus ook voor het wegverkeer. Daarbij gaat het dus niet enkel om het uit je hoofd kennen van alle verkeersregels en verkeersborden, maar ook de verkeersregels. Het zijn in principe de afspraken die we met elkaar maken omtrent de vraag hoe je je gedraagt als automobilist. Het slagen voor je theorie-examen laat dus zien dat je voldoende kennis hebt van de verkeersregels maar ook dat je weet hoe je die regels moet toepassen.

Juist bij deelname aan het wegverkeer is het belangrijk dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. Het correct hanteren van de regels en het goed interpreteren van verkeerssituaties zorgt voor veiligheid op de weg. Je rijdt immers zelden alleen op de weg. Het is dus belangrijk dat je de betekenis van de verkeersborden goed onder de knie krijgt. Juist om die reden is het theorie-examen erg uitgebreid en liggen de eisen voor het slagen erg hoog. Het gaat immers om jouw eigen veiligheid, maar ook om de verkeersveiligheid van je mede weggebruikers.


Wat is de beste methode om te studeren voor je theorie-examen?

Leren is herhalen. Je zal veel stof in je op moeten nemen om ervoor te zorgen dat je het theorie-examen in een keer haalt. Uiteraard kan je je beperken tot de droge stof uit het theorieboek, echter de praktijk leert dat het afwisselend gebruiken van verschillende leermethodes effectiever is. In principe zijn er drie manieren om de stof voor het theorie-examen goed in je op te nemen:


Online proefexamens geven je de gelegenheid om de kennis die je hebt te testen op basis van een vergelijkbare situatie zoals je straks examen zult doen. Tijdens deze online oefenexamens krijg je vaak, net als tijdens het echte theorie-examen, 25 gevaarherkenningsvragen, 30 wet- en regelkennisvragen en 10 inzichtvragen. Het is een goede test om te kijken in hoeverre je al klaar bent voor het echte theorie-examen.

Wees eerlijk tegenover jezelf! Kies voor een proefexamen wat de realiteit benadert. Er zijn veel proefexamens te vinden op het internet, zowel lange als korte versies. Sommige proefexamens zijn gratis, voor anderen dien je te betalen. Ook al klinkt het woordje 'gratis' erg interessant, het kan geen kwaad om te investeren in je eigen theorie rijbewijs. Daarnaast zijn de betaalde proefexamens kwalitatief ook een heel stuk beter en krijg je alleen bij deze echt inzicht hoe goed je de theorie kent.


Toets je kennis in de praktijk!

Ben je al oud genoeg om praktijklessen te nemen en doe je dit dan ook al? Vraag dan aan je rijinstructeur om specifiek te letten op het toepassen van de verkeerstheorie. Juist door de confrontatie met praktijksituaties leer je veel sneller hoe je de verkeersregels correct toepast.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR