Nieuws

Kennis theorie examen onvoldoende


Het is maar slecht gesteld met de kennis van verkeersdeelnemers. Hoe ouder iemand is, hoe slechter zijn of haar verkeerskennis is. Al vanaf 25 jaar zet de daling van het kennisniveau in. Jongeren zijn doorgaans het beste op de hoogte van de verkeerskennis (6,5); ouderen scoren het beroerdst (5,2).

Over het algemeen is het met de verkeerskennis van de gemiddelde Nederlander slecht gesteld. Met z’n allen halen we amper een voldoende. Ruim een derde van de ondervraagden wist geen voldoende te halen. Dat zijn de uitkomsten van de landelijke Verkeerskennistest van verzekeraar Generali.


Kennistest

De autoverzekeraar hield een online kennistest onder 1430 deelnemers. De vragen kwamen voort uit de vragen die kandidaten gesteld krijgen als zij het theorie examen rijbewijs B afleggen. Het echte theorie examen duurt langer en heeft meer categorieën. Om te voorkomen dat de deelnemers verveeld zouden raken, besloot de verzekeraar een soort ‘lite theorie-examen’ af te nemen.

Tijdens dit online theorie examen werd onder meer de kennis over voertuigen, verkeersborden, voorrangsregels en verkeersregels getoetst. Volgens de onderzoekers werd de vraag: “Voor wie geldt het puntenrijbewijs dat op 1 april 2011 is ingegaan?” het vaakst foutief beantwoord. Van de 1430 deelnemers wisten slechts 134 deelnemers het juiste antwoord te geven.

Verkeersregels

Voornamelijk de kennis over verkeersregels is een groot probleem. Inwoners van Flevoland hebben de toets het best afgelegd met een gemiddelde van 6,4. Noord-Holland doet het het slechtst met een score van 5,9. De scores wisselen sterk per categorie. De meeste deelnemers weten een ruime voldoende te halen voor de onderdelen voertuigkennis en verkeersborden.

De kandidaten deden het een stuk minder goed op het onderdeel voorrangsregels (gemiddeld een 6) en scoren een dikke onvoldoende voor de verkeersregels. Uit het onderzoek blijkt dat de Drenten de verkeersregels het beste kennen, maar toch een zware onvoldoende (4,4) scoren.

Er zijn een aantal verbanden tijdens de kennistest ontdekt. Wie veel kilometers maakt en vaker achter het stuur zit, heeft meer verkeerkennis. Hoe minder men rijdt, hoe minder de verkeerskennis. Daarnaast valt op dat hoger opgeleiden de kennistest veel beter hebben gemaakt dan lager opgeleiden. Wel scoort die laatste groep een stuk beter op voertuigkennis. Ten slotte valt op dat mannen de test met een 6,3 iets beter hebben afgelegd dan vrouwen (5,9). Mannen blijken op alle onderdelen beter te scoren.

Slagingspercentage

De uitkomst van de test mag op veel vlakken geen verrassing meer zijn. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) blijkt dat het slagingspercentage van het echte theorie examen al jaren dalende is. Zo blijkt dat nog niet de helft van alle Nederlanders die weleens het theorie examen heeft afgelegd, in een keer weet te slagen.

De meeste Nederlanders verkijken zich op de stof en materie die wordt getoetst tijdens de theorie rijbewijs B. Daarnaast heeft het CBR het examen behoorlijk onder handen genomen, omdat bleek dat sommige vragen te gemakkelijk te beantwoorden waren. Ten slotte zijn er steeds meer gevallen van fraude bekend. Om die reden werd al besloten dat het klassikale theorie examen gestopt zou worden. Per november worden er sleepvragen aan het theorie examen toegevoegd.


Gratis theorie examen oefenen

Wie zeker wil weten dat hij zijn verkeerskennis op orde heeft voordat hij het theorie examen bij het CBR af legt, kan gratis theorie examen oefenen. Dit kan gemakkelijk online. Tijdens het proefexamen worden ongeveer dezelfde vragen gesteld als de vragen die het CBR stelt. De methode is dan ook hetzelfde. Bovendien ziet het lay-out van het examen er ongeveer hetzelfde uit. Op die manier kan de kandidaat alvast wennen aan de manier waarop het CBR de kennis test. Na afloop verschijnt de uitslag: geslaagd of gezakt. Vervolgens wordt een advies gegeven hoeveel oefenexamens je nog moet maken om een voldoende te halen. Starten met een gratis examen? Klik hierboven op: "gratis theorie examen oefenen".


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR