Nieuws

De kosten van je rijbewijs halen


Een rijbewijs halen is in Nederland vrij prijzig. Wij zijn een van de duurste landen in Europa als het gaat over het behalen van het rijbewijs. Zo zijn er kosten verbonden aan het nemen van rijlessen, de aanschaf van een theorieboek en uiteraard vraagt het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ook een bedrag voor het reserveren en afnemen van het theorie examen. Daarnaast is ook het aanvragen van het praktijkexamen niet gratis. In dit artikel zetten we alle kosten op een rijtje en leggen we uit hoe je op deze kosten kunt besparen.


Wat kost theorie leren?

Theorie leren is doorgaans niet gratis. De aanschaf van een theorieboek kan soms al 40 of 50 euro kosten. Het online theorieboek is meestal een stuk goedkoper en is al verkrijgbaar vanaf 25 euro. Auto theorie leren kan dus een stuk goedkoper! Voor dat bedrag krijg je een interactief online auto theorieboek met meteen toegang voor twee maanden. Je kunt dus direct aan de slag met leren. Daarnaast zijn er ook andere pakketten, zoals bijvoorbeeld een online auto theorieboek en 10 uur online examentraining. Dat is goedkoper dan één rijles en geschikt voor iedereen die iets makkelijker kan leren.

Het voordeel van het tweede en het derde pakket is dat er gratis praktijkvideo’s bij in zijn begrepen. Daardoor is het mogelijk de stof veel beter te begrijpen en een betere voorstelling te maken van de situatie. Dat is handig, want gevaarherkenning is een van de belangrijkste onderdelen van de auto theorie. De kans op slagen is daardoor dus groter. Het laatste pakket kost ongeveer hetzelfde als een fysiek theorieboek, maar biedt een aantal extra’s voor de optimale voorbereiding. Zo zit in het pakket van 39,95 euro bijvoorbeeld het online auto theorieboek, 20 uur theorie examen training en gratis praktijk video’s. Dit is de beste examen voorbereiding, beter dan een klassikale theoriecursus.


Kosten theorie examen

Het echte theorie examen van het CBR duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn twee manieren om het examen aan te vragen: door dit zelf te doen bij het CBR via het klantenportaal, genaamd MijnCBR. Dit is de goedkoopste manier. Het Nederlandse theorie examen kost nu precies 31,25 euro. Als je het examen liever in het Engels maakt, ben je 36,50 euro kwijt.

Een veel duurdere optie is reservering door de rijschoolhouder. Wie al praktijklessen doet of privé les krijgt van een rijinstructeur, kan er ook voor kiezen het examen te laten reserveren door de rijschool zelf. Uit onderzoek is gebleken dat dit soms wel 50 tot 70 euro kan kosten; twee keer zoveel dus.


Geld besparen

We gaan ervan uit dat iedereen zo goedkoop mogelijk zijn rijbewijs wil halen. Om die reden geven we een aantal bespaartips om zo de kosten te drukken. De eerste bespaartip is het online oefenen van theorie examens. Op deze website kun je een gratis auto theorie examens vinden. In dit gratis examen krijg je niet te zien welke vragen je fout had en wat het antwoord dan wel had moeten zijn, maar je krijgt wel een indicatie of je geslaagd of gezakt zou zijn voor het examen en hoeveel theorie examens je ongeveer nog moet oefenen om geslaagd te zijn.

De tweede tip is het zelf reserveren van het theorie examen. Een theorie examen reserveren is zo gebeurd en helemaal niet moeilijk. Rijscholen vragen soms tot wel twee keer het tarief dat het CBR zelf rekent. Wie dus wil besparen, kan het beste zelf een examen via MijnCBR aanvragen.


Theorie reserveren

Je theorie examen reserveren is niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een digitaal paspoort van de overheid, ofwel DigiD. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen in Nederland de beschikking over DigiD. Log daarmee in op MijnCBR en kies na het inloggen voor ‘theorie examen reserveren’. Kies de juiste datum en tijd en op de afgesproken datum naar het CBR-examencentrum. Houd er rekening mee dat afspraken veertien dagen voor aanvang van het examen moeten worden gewijzigd. Daarna kan het examen alleen vervroegd worden!


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR