Nieuws

Radar: pas op bij aanvragen theorie examen auto


Het consumententelevisieprogramma Radar heeft aandacht besteed aan het aanvragen van het theorie examen auto. Volgens het televisieprogramma zijn er momenteel louche bedrijven actief die weliswaar een echte plek voor het theorie-examen aanbieden, maar dan tegen woekerprijzen. De website lijkt sterk op een pagina van het CBR en is bedoeld om kandidaten te misleiden.

Klanten kunnen op dergelijke websites theorie examenboeken tegen een torenhoge prijs afnemen, terwijl de online boeken bij andere aanbieders veel goedkoper zijn.


Zelf boeken of laten boeken

Het is bij het CBR mogelijk om op twee manieren een theorie examen auto te boeken. De eerste manier is door deze zelf aan te vragen via het klantenportaal van het CBR, genaamd Mijn CBR. Mijn CBR is gemakkelijk te gebruiken en hanteert enkel het tarief voor het afleggen van het theorie examen in het Nederlands of het Engels.

Sommige rijscholen en andere partijen opereren als tussenpersoon. Dit houdt in dat het mogelijk is om via deze partijen een theorie examen aan te vragen. De klant betaalt dan de tussenpersoon, die de aanvraag doet. In veel gevallen zijn de kosten voor het aanvragen van een theorie examen tot wel twee keer zo hoog. Daarom raadt het CBR kandidaten altijd aan om de theorie examens zelf te boeken via Mijn CBR.


Niet van echt te onderscheiden

De pagina’s waar Radar melding van maakt, zijn vaak niet van echt te onderscheiden. De website heeft dezelfde kleuren, informatie en logo’s als de website van het CBR. Daardoor kunnen klanten ten onrechte denken dat zij op de website van het CBR zitten.

Een theorie examen aanvragen kost bij dergelijke websites tot wel 50 euro per persoon. Dat terwijl het theorie examen bij het CBR slechts 31,50 euro kost. Door de nepwebsites krijgt het CBR veel belletjes van klanten die zich afgezet voelen. Als klanten een afspraak maken via Mijn CBR, is het mogelijk de afspraak zelf nog te verschuiven. Dat is niet mogelijk bij websites die als tussenpersoon werken. In veel gevallen moeten klanten betalen voor het verzetten van de afspraak. Bovendien is de wachttijd tot het theorie examen auto dan veel langer.


Inschrijven als rijschool

Andere websites staan bij het CBR ingeschreven als rijschool, terwijl zij dat eigenlijk niet zijn. Daardoor is het voor de websites mogelijk een plek te boeken in het systeem van het CBR. Het is niet verboden om op die manier te werken, zegt het CBR. Volgens het CBR worden elke dag websites gecontroleerd in hoeverre de sites betrouwbaar zijn. Als het CBR constateert dat er een website is aangemeld als rijschool, terwijl deze eigenlijk geen rijschool is, ontzegt het CBR de toegang tot de website.

Iedere dag komen er nieuwe websites bij en daarom doet het CBR er alles aan om de wildgroei van foute websites tegen te houden. Toch blijft het een kat-en-muisspel, stelt het CBR. Het CBR grijpt onmiddellijk in wanneer een website dezelfde vormgeving gebruikt als de website van het CBR. Als de website zich voordoet als het CBR of er sterk op lijkt, volgen er acties, stelt het CBR.

Verder waarschuwt het CBR klanten in het televisieprogramma om niet met dergelijke aanbieders in zee te gaan. Het CBR waarschuwt voornamelijk via sociale media voor deze websites. Daarnaast waarschuwen ook rijscholen hun leerlingen, dat zij het beste zelf een afspraak kunnen maken via de website van het CBR: mijn CBR.


Niet verbonden

In de uitzending heeft Radar contact gezocht met de eigenaren van dergelijke websites. De eigenaren wilden niet in de studio reageren, maar gaven wel schriftelijk een verklaring. Volgens een eigenaar van een website staat er prominent in beeld vermeld dat de website niet verbonden is aan het CBR, en dat de website transparant werkt. Radar en het CBR blijven waarschuwen voor dergelijke websites.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR