Nieuws

Rijbewijs (online) aanvragen


Vanaf 2017 gaat het mogelijk worden om het rijbewijs online aan te vragen. Vooralsnog moet je naar het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in je woonplaats om je rijbewijs aan te vragen, maar in de toekomst gaat dit dus veranderen. De RDW (Dienst Wegverkeer) gaat samenwerken met een tiental gemeenten om een proef te starten waarbij men online het rijbewijs kan aanvragen.


Rijbewijs online aanvragen

Gemeentes waarbij je het rijbewijs online kunt aanvragen zijn Alblasserdam, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Groot voordeel is dus dat je niet meer naar het gemeentehuis of stadsdeelkantoor hoeft voor de aanvragen. Wel moet je hem vervolgens zelf ophalen.


Online aanvraag

Wederom dien je een pasfoto te laten maken bij een fotograaf (dit kan elke fotograaf in Nederland zijn), waarbij je ook een handtekening zet. De fotograaf stuurt de foto met handtekening vervolgens op naar de RDW, als je voldoet aan de eisen krijg je een e-mail de aanvraag digitaal aan te vragen, doormiddel van DigiD, welke aangevuld is met een authenticatie via paspoort, ID-kaart of rijbewijs met chip. Hierna kun je zelfs al de volgende werkdag je rijbewijs ophalen bij de gemeente.


Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Je mag pas rijden als je het rijbewijs hebt. Dus nadat je het theorie-examen en het praktijkexamen met een voldoende hebt afgelegd kun je het rijbewijs gaan aanvragen. Voor deze aanvraag heb je een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs nodig. Mocht je 17 jaar zijn, dan moet je eerst een begeleiderspas aanvragen voordat je het auto rijbewijs kunt aanvragen. Belangrijk is dat je zelf het rijbewijs gaat aanvragen. Vervolgens kun je na 5 werkdagen het rijbewijs ophalen. Vergeet niet om je afhaalbewijs mee te nemen als je deze hebt gekregen en ook niet een oud rijbewijs, mocht je een nieuw rijbewijs hebben aangevraagd.

Het rijbewijs is 10 jaar geldig. Let wel op dat de eerste 5 jaar de staf bij verkeersovertredingen zwaarder is. Ook moet u binnen 3 jaar na het slagen voor het praktijkexamen het rijbewijs aanvragen.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR