Nieuws

Rijbewijs in het buitenland


Soms wil je er even op uit. Dan ga je op vakantie naar Spanje of Italië en wil je rondrijden met een huurauto. Dat klinkt ideaal, maar soms kan je te maken krijgen met extra regelgeving. Voordat je op pad gaat, is het dus slim je te verdiepen in de eisen die aan het rijbewijs worden gesteld.


Naar het buitenland gaan kan om twee redenen: je gaat op vakantie. In dat geval verblijf je meestal minder dan 6 maanden in het buitenland. Het kan ook zijn dat je (tijdelijk) gaat emigreren. In dit geval krijg je weer met andere regels te maken. Of je kiest ervoor een rijbewijs in het buitenland te halen. In deze blog lichten we deze drie situaties uit.


Op vakantie

In landen van de Europese Unie mag je rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. In andere landen buiten de Europese Unie heb je daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. De geldigheid van je rijbewijs hangt dus af van de bestemming. In ons voorbeeld van Spanje of Italië, is het meenemen van je Nederlandse rijbewijs geen probleem. Zolang je korter dan zes maanden in deze landen verblijft, is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. Verblijf je langer dan zes maanden, omdat je bijvoorbeeld een tussenjaar neemt, dan moet je mogelijk je rijbewijs laten omzetten naar een lokaal rijbewijs en word je door de lokale overheid gezien als tijdelijke immigrant.


Binnen de Europese Unie ben je een ‘bestuurder in het internationale verkeer’. Je mag dan deelnemen in landen binnen de EU, als je in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs. Als je naar landen buiten de EU gaat, moet je een internationaal rijbewijs aanvragen. Dit is in principe een vertaling van het huidige rijbewijs. Een internationaal rijbewijs vraag je niet aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), maar bij de ANWB-verkooppunten.


Alvorens je op pad gaat, is het slim contact op te nemen met de ambassade van het betreffende land. De ambassade kan je vertellen of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.


Internationaal rijbewijs op vakantie

Als je op vakantie gaat naar landen buiten de Europese Unie, heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Deze wordt niet verstrekt door het Nederlandse CBR, maar door de ANWB. Het internationaal rijbewijs is binnen de EU niet geldig, omdat het hier geen betekenis heeft. Het is bovendien ook overbodig, want binnen de EU mag je met je Nederlandse rijbewijs rijden.


In veel landen is een internationaal rijbewijs vereist. Het is niet zo dat je je huidige rijbewijs dan om laat zetten in een internationaal rijbewijs. Als je vertrekt, heb je dus beide rijbewijzen nodig! Het internationaal rijbewijs is meestal vereist als je als niet-burger tijdelijk een voertuig wilt besturen. Mocht je niet zeker weten of je een internationaal rijbewijs nodig hebt, dan kun je contact opnemen met het verhuurbedrijf als je een (motor)voertuig wilt huren.


Een internationaal rijbewijs is te koop bij ieder ANWB-verkooppunt. Ook niet-leden kunnen een dergelijk rijbewijs aanvragen. De prijzen van dit rijbewijs verschilt. Als je geen ANWB-lid bent, betaal je 18,95 euro. Als je wel een lidmaatschap bij de ANWB hebt afgesloten, betaal je 17,95. Let op: een internationaal rijbewijs is niet te koop via internet of de telefoon. Je moet dus naar een fysiek ANWB-verkooppunt.


Als je naar het verkooppunt gaat, heb je twee dingen nodig: een Nederlands rijbewijs en een recente pasfoto. Op de website van de ANWB kun je daarnaast voor 120 landen ter wereld bekijken of je een internationaal rijbewijs nodig hebt of niet.


Emigratie

Het kan ook zijn dat je voor langer dan 6 maanden naar het buitenland vertrekt. In dit geval ben je een (tijdelijke) immigrant en krijg je met andere regels te maken. Ook hier geldt weer een verschil tussen landen binnen de Europese Unie en landen daarbuiten.


Als je in een land binnen de Europese Unie gaat wonen of studeren, blijft je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. De Nederlandse geldigheidsduur op het rijbewijs is hierbij leidend. Als het rijbewijs verlopen is, kun je een nieuw rijbewijs aanvragen in het land waar je nu woont. De procedures verschillen daarbij per land. Mocht je twijfelen over de geldigheid van het rijbewijs binnen een land, dan kun je ervoor kiezen contact op te nemen met de ambassade, zij helpen je verder.


Buiten de Europese Unie gelden er andere regels. Het Nederlandse rijbewijs kan in sommige landen als ongeldig worden beschouwd. Neem in het andere land contact op met de instantie die de afgifte van rijbewijzen regelt. Ieder land heeft zijn eigen CBR, waarbij je dit soort vragen neer kunt leggen. De lokale CBR of RDW kan je meer vertellen over wat je moet doen om deel te mogen nemen in het verkeer.


Rijbewijs aanvragen

Als je besluit te emigreren, heb je natuurlijk eerst een verblijfsvergunning nodig. Daar moet overigens niet te licht over gedacht worden: het aanvragen van verblijfsvergunningen en rijbewijzen kan soms behoorlijk in de papieren lopen. Het ene land is het andere niet, zelfs niet binnen de Europese Unie. In sommige landen kun je dus te maken krijgen met behoorlijk wat bureaucratische regelgeving.


Zorg er daarom voor dat je op tijd je verblijfsvergunning aanvraagt. Dat voorkomt een hoop problemen. Als je een verblijfsvergunning hebt bemachtigd, kun je ook daadwerkelijk een rijbewijs aanvragen. Niet in alle landen kun je je rijbewijs zomaar om laten zetten. In de meeste gevallen heb je zelfs kans dat je het rijexamen opnieuw af moet leggen. Je moet dan dus opnieuw examen doen. Als je besluit je definitief in het land te vestigen, dan moet je afstand doen van je Nederlandse rijbewijs. In dit geval heb je dan een lokaal rijbewijs nodig.


Voor lokale rijbewijzen gelden ook weer andere regels. De verkeersregels en gebruiken kunnen per land verschillen. Als je dus besluit een lokaal rijbewijs aan te vragen, zal je hoogstwaarschijnlijk weer opnieuw examen moeten doen. Dit kan in de praktijk betekenen dat je zowel je autotheorie als praktijkexamen opnieuw moet doen.


Rijbewijs verlengen

Je kan je huidige rijbewijs in het buitenland niet verlengen. Als je besluit te emigreren en dus definitief in dat land gaat wonen, dan zal je je rijbewijs om moeten laten zetten naar een lokaal rijbewijs. Met andere woorden: je Nederlandse rijbewijs is dan niet langer geldig, maar je krijgt er een ander, nationaal rijbewijs voor terug. Het is niet zeker dat je het rijbewijs zomaar kan laten verlengen: ook hier geldt dat je waarschijnlijk opnieuw examen zult moeten doen. Zorg er daarom voor dat je op tijd begint met het regelen van de papieren. Direct na aankomst moet je direct proberen het rijbewijs om te zetten naar een lokaal rijbewijs. De geldigheidsdatum van het Nederlands rijbewijs is namelijk niet volledig bindend. Een rijbewijs is in het buitenland maximaal 6 maanden geldig. Een internationaal rijbewijs is ongeveer een jaar geldig.


Rijbewijs halen in het buitenland

Nederland is één van de duurste landen om je rijbewijs te halen. Rijlessen kunnen al snel duizenden euro’s kosten. Daarbij komen dan ook nog de kosten voor de autotheorie en voor het praktijkexamen. Als je daarnaast ook nog medische problemen hebt, kunnen de kosten helemaal oplopen. Het is daarom niet zeldzaam dat Nederlanders die in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld omdat ze er studeren of werken, ook het rijbewijs in het buitenland halen.


In Nederland hebben we relatief strenge examenregels en bovendien zijn onze verkeerswetten vaak nogal gecompliceerd. Daardoor is het in ons land minder eenvoudig het rijbewijs te halen dan in veel andere landen. Er zijn tal van landen die veel minder eisen stellen aan het halen van een rijbewijs. In sommige landen bestaan er wel rijscholen, maar is het populair om het rijden te leren van anderen. Het leren van anderen is weliswaar goedkoper, maar de vraag blijft dan wel hoeveel je echt leert en of dat voldoende is om de verkeerswetten van een land te kennen. Daarom is het toch slim je eerst even te verdiepen in de verkeersregels en wetten van een land. Dit is niet alleen raadzaam als je besluit naar een ander land te verhuizen, maar ook als je er op vakantie gaat.


In het buitenland zal je merken dat er veer verschillen bestaan in de buitenlandse rijgewoontes. Nederlanders rijden relatief vaak iets te snel en bovendien zijn we goed in onnodig links rijden. Maar in het buitenland zijn er ook genoeg trekjes die beter hadden gekund. Duitsers staan er immers om bekend flink het gaspedaal in te drukken op de Autobahn en Turken toeteren relatief vaak. Met andere woorden: naast de normale verkeersregels heb je ook rekening te houden met de lokale gebruiken in het buitenland.


Het lijkt dus heel aantrekkelijk om het rijbewijs in het buitenland te halen. Zo zijn Oost-Europese landen doorgaans een stuk goedkoper om een rijbewijs te halen dan in Nederland. Maar pas op: er kleven ook nadelen aan het rijbewijs halen in het buitenland. Het probleem is namelijk dat het gedrag van mensen op de weg soms niet strookt met de internationale regels in het verkeer. Er mogen toch zoveel wetten bestaan, dat wil nog niet zeggen dat buitenlandse verkeersdeelnemers zich er aan houden. Je hebt dus te maken met gebruiken. Dit kun je – als je voor het eerst deelneemt op de buitenlandse wegen – in de problemen brengen. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die denken dat ze genoeg ervaring hebben en om die reden er hun eigen rijstijl op nahouden. Lees je dus zeker even in voor je de buitenlandse weg opgaat, of besluit je rijbewijs in het buitenland te halen. Als je de taal van het land waarin je verblijft goed spreekt, is er natuurlijk weinig aan de hand. Maar de verkeerswetten leren in een taal die je amper spreekt, zal je kans van slagen niet vergroten. Zorg er dus voor dat je eerst wat leert over de cultuur en taal van een land, alvorens je begint met de rijexamens in het buitenland.


Ga altijd eerst de verkeersregels van het land eens na. Net als in Nederland kun je in het buitenland meestal informatie krijgen over de examens. In land A kunnen de regels en eisen immers behoorlijk strenger zijn dan in land B. In Nederland kun je een boekje kopen om je voor te bereiden op het theorie examen en kun je zelfs gratis een theorie examen oefenen. In het buitenland kun je meestal ook boekjes kopen die je voorbereiden op het examen. Dit kan een belangrijke bron van informatie zijn!


Voorbereiding

Als je gaat deelnemen in het buitenlandse verkeer, is het belangrijk dat je wat voorbereidingen treft. Is je rijbewijs bijvoorbeeld wel geldig? In welke landen heb je een internationaal rijbewijs geldig en in welke landen kun je rondrijden met een Nederlands rijbewijs? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf eens moet stellen. Denk bijvoorbeeld ook na over wat je moet doen als je pech onderweg krijgt. Ieder land heeft zijn eigen wegdiensten en het is dus goed dat je voordat je vertrekt onderzoek doet naar deze hulpdiensten.


Als je vragen hebt over je rijbewijs en de geldigheid daarvan in het buitenland, kun je het beste even contact zoeken met het consulaat of de ambassade van een land. Zij kunnen je hierover meer informatie verstrekken. Als je van plan bent langer dan 6 maanden in het buitenland te blijven, ben je vrijwel verplicht je rijbewijs om te zetten naar een lokaal rijbewijs. Het is zelfs mogelijk dat je verplicht bent opnieuw examen te doen! Dit examen gaat uiteraard volgens de regels en wetten van het land waar je verblijft: weet waar je aan begint en lees je goed in. Win informatie in bij de ambassade over hoe je deze papieren aanvraagt en hoe de procedure verder gaat. Meestal kan de ambassade je ook meer informatie verstrekken over het behalen van het rijbewijs in een nieuw land.
Als je gaat emigreren, moet je in ieder geval bij het consulaat of de ambassade zijn om je papieren voor de verblijfsvergunning in orde te maken. Dit is een mooie gelegenheid ook meteen even stil te staan bij een rijbewijs.


Een andere goede tip: je kan ook zonder geldig rijbewijs een tijd lang het verkeer in het buitenland observeren. Ga bijvoorbeeld eens met een bus of de taxi en let op de gebruiken in het verkeer. Tijdens de taxirit kun je uiteraard ook vragen naar wat gebruikelijk is in het verkeer. Op die manier heb je al wat voorinformatie over de gebruiken en regels in het buitenland. Dan kun je daarna zorgeloos je rijbewijs om laten zetten.Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR