Nieuws

CBR theorie examen auto geplaagd door fraude


Steeds meer mensen frauderen bij het doen van hun theorie examen. In Nederland werden onlangs twee kandidaten gearresteerd nadat zijn look-a-likes hadden ingezet. Ook in onze buurlanden komt fraude voor. In het Duitse Sundern droeg een 22-jarige vrouw een zogenaamde ‘spionage-beha’. Het materiaal was in het ondergoed verstopt. Op die manier zouden georganiseerde bendes flink aan deze vorm van oplichting kunnen verdienen.

Trend

Zowel in Nederland als in Duitsland is fraude op het theorie-examen een trend aan het worden. Dit jaar kwamen er al meerdere berichten naar buiten over rijschoolhouders die de antwoorden verkopen aan hun leerlingen. Andere rijscholen sturen eigen medewerkers om zo de vragen van het examen te weten te komen.

Steeds vaker komen er verhalen binnen over look-a-likes. In veel gevallen loopt met bij de identiteitscontrole van het CBR tegen de lamp. Bij de meest recente arrestaties hadden de kandidaten zich met het identiteitsbewijs van een ander geïdentificeerd. Daarop werd de politie ingeschakeld.

Look-a-likes

Look-a-likes worden wel vaker ingezet om zo op een frauduleuze manier het theorie examen te behalen. Het inzetten van look-a-likes is dan ook niet nieuw. In 2013 werden er vier meldingen van deze vorm van oplichting gemaakt. Het gaat hier om een stijgende trend; een jaar later waren er elf look-a-likes en vorig jaar al dertien. Het kwam nog niet eerder voor dat er twee look-a-likes op één dag weden opgepakt.

Het CBR doet altijd aangifte bij de politie. De boetes kunnen oplopen tot wel 550 euro of een taakstraf van tussen de 30 en 80 uur. Daarnaast wordt het theorie examen ongeldig verklaard en wordt de kandidaat drie maanden uitgesloten van deelname.

Spionage-apparatuur

Ook de inzet van spionage-apparatuur komt steeds vaker voor, zowel in ons land als de landen om ons heen. In Nederland zijn er een aantal gevallen bekend van medewerkers van rijscholen die stiekem de antwoorden doorgaven aan de leerlingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld door de inzet van opnameapparatuur. In andere gevallen deden medewerkers onder valse voorwendselen examen en maakten zij stiekem foto’s om zo de vragen en antwoorden door te spelen aan de kandidaten.

In Duitsland liep een vrouw tegen de lamp in de plaats Sundern. Zij probeerde vals te spelen en had spionagemateriaal in haar ondergoed verstopt. Georganiseerde bendes zouden haar vervolgens de antwoorden influisteren. Met een kleine camera filmde zij de vragen en via een oortje werden de antwoorden doorgebeld. Het apparaatje zat zo diep in het gehoor van de vrouw, dat een KNO-arts het apparaat operatief moest verwijderen.

Volgens Duitse media is er een trend te bespeuren in het aantal fraudeurs op theorie examens. De Duitse variant van het CBR zegt dat er in Duitsland bendes actief zijn die online hulp aanbieden voor rond de 1500 euro.

Controles

Omdat fraude ook ins ons land steeds vaker voorkomt, heeft het CBR de procedures voor het doen van het theorie-examen verzwaard. Aan het begin van het theorie- of praktijkexamen moet men in ieder geval een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de geldigheid van het bewijs, maar wordt de identiteit echt gekeurd. Het CBR beschikt over geavanceerde controleapparatuur en leidt bovendien medewerkers op, op het gebied van documentherkenning en het herkennen van look-a-likes.

De trainingen van medewerkers bij het CBR lijken sterk op de trainingen die marechaussees krijgen zo zegt het CBR zelf.

Examen oefenen

Frauderen bij het theorie examen is dan ook sterk afgeraden. Door online theorie examen oefenen is het mogelijk de theoriestof echt te leren. Rijscholen die een één daagse cursus aanbieden, leren in veel gevallen trucjes die niet werken of houden er frauduleuze handelingen op na. Om die reden raden wij het gebruik van dergelijke methoden af.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR