Nieuws

Theorie-examen verzetten of annuleren


Als je eindelijk het theorie-examen geleerd hebt en voldoende hebt geoefend (gratis proefexamen!), is het tijd om het theorie-examen voor bijvoorbeeld bromfiets of motor aan te vragen! Dit kun je gemakkelijk zelf doen via het portaal van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Om hierop in te loggen, heb je een DigiD nodig.

Daarnaast kun je ook aan je rijschool vragen om het examen voor je aan te vragen. Het is wel mogelijk dat je hierdoor duurder uit bent, omdat de rijschool kosten in rekening kan brengen.


Het theorie-examen aanvragen

Als je het theorie-examen aan wilt vragen, heb je een DigiD nodig. Daarmee kun je inloggen op de omgeving van het CBR, dat Mijn CBR heet. Houd er bij het aanvragen rekening mee, dan je te maken kan krijgen met wachttijden voor het rijexamen auto. Het CBR streeft ernaar dat je eerste praktijkexamen voor de personenauto binnen 7 weken kan worden gereserveerd. Herexamens kunnen binnen 5 weken worden gereserveerd. De termijnen zijn afgesproken met de rijschoolbranche en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.


De examenreserveringstermijn betekent het aantal weken vanaf de week nu, tot aan de eerste week van het examen waar nog tenminste 5 procent beschikbare examenplekken beschikbaar zijn. De termijnen zijn steeds in beweging, waardoor je het ene moment vier weken moet wachten, terwijl dat het andere moment wel maximaal zeven weken kan zijn. Voor het praktijkexamen geldt, dat je rijschool deze verzorgt. Die kan rekening houden met de dagen dat je geen examen kan doen door bijvoorbeeld school of werk. Bij een theorie-examen is dit niet het geval.


Wijzigen of annuleren

Het kan zijn dat je jezelf vergist hebt en al een afspraak in de agenda hebt staan. Binnen zeven dagen voor de examendatum kun je de afspraak kosteloos verzetten, als er nog beschikbare data zijn. Let op: je kunt het theorie-examen alleen vervroegen en dus niet later inplannen. Mocht je dit wel willen, dan kun je meer dan zeven dagen voor de examendatum het theorie-examen alsnog later verplaatsen naar een later tijdstip.


Het is belangrijk te weten dat nadat je je autotheorie hebt gereserveerd, je deze niet meer kan annuleren. Het is dus verplicht op te komen dagen op de afgesproken tijd en datum! Annuleren is niet mogelijk. Natuurlijk zijn er wel omstandigheden waardoor het examen niet door kan gaan. In dat geval is het mogelijk dat je je geld terugkrijgt, maar alleen onder bepaalde voorwaarden


Voorwaarden voor restitutie

Als je niet naar je theorie-examen kan om een geldige reden, dan zal het CBR je het examengeld terugbetalen. Je moet dan binnen 14 dagen na de examendatum het ondertekende restitutieformulier (Terugvragen examengeld Theorie-examen) opsturen naar het CBR. Belangrijk is dat je een bewijsstuk bijvoegt.


Geldige redenen zijn bijvoorbeeld:

  • - Een medische reden. Stuur dan een doktersverklaring of een kopie van die ziekenhuisopname mee.
  • - Het overlijden van één van de ouders of schoonouders of andere familieleden, zoals de partner, kind, broer of zus. Deze reden is geldig als dit gebeurde in de periode beginnend van de overlijdensdag tot aan de uitvaart. Stuur een bewijsstuk mee, zoals een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.
  • - Het overlijden van grootouders, kleinkind of familieleden van de schoonfamilie. Hiervoor dien je een bewijsstuk mee te sturen, zoals overlijdensadvertentie of een rouwkaart.
  • - Je wordt als militair binnenkort gedetacheerd. In dit geval moet je een bewijsstuk meesturen, zoals bijvoorbeeld een kopie van de oproep of een verklaring van de commandant.
  • - Door de geboorte van je kind. Deze reden is alleen geldig als de geboorte is op de dag vóór het examen, of de dag van het examen. Je moet dan een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van het geboortekaartje.

Belangrijk te weten is dat het CBR alleen het examengeld vergoedt. Andere kosten zoals administratiekosten van de rijschoolhouder worden niet vergoed.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR