Nieuws

Theorie leren doe je zo


Alvorens het auto, motor of bromfiets theorie examen af te leggen, is het belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Het theorie examen is gezien de slagingspercentages vrij moeilijk. Zeker omdat de afgelopen jaren er meerdere maatregelen zijn genomen om het examen te verzwaren.

Dit was noodzakelijk omdat vragen te voorspelbaar waren, men trucjes kon leren om zo gemakkelijker door het examen te komen en er bovendien vaak fraude werd gepleegd. Uit cijfers van het CBR, het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen, blijkt dat slechts 42 procent van alle Nederlanders die voor het eerst examen deed in 2016, zijn theoriecertificaat wist te halen. Dat is minder dan de helft van de deelnemers.


Online theorie leren

Met andere woorden: het is erg belangrijk de stof voor de theorie goed onder de knie te krijgen. Dit is mogelijk door te beginnen met een online theorie lesprogramma. Het lesprogramma is in principe hetzelfde als het fysieke theorieboek, maar dan iets interactiever. Zo heeft een theorieboek alleen maar plaatjes en tekst, terwijl uitgeverijen bij een interactief online boek veel meer dynamische content kunnen toevoegen. Zo zijn er bijvoorbeeld video’s toegevoegd en zijn situaties in 3D weergegeven. Daardoor is het gemakkelijker een voorstelling te maken van hetgeen bedoeld wordt in de tekst.

Doordat men een betere voorstelling kan maken van de context, kan hij de situaties ook beter onthouden. Dat is belangrijk, wat gevaarherkenning is het belangrijkste onderdeel van het theorie examen.


Theoriecursus?

Er zijn rijscholen die een of meerdaagse theoriecursussen aanbieden. Dit betekent dat iemand een ochtend lang instructies krijgt van een instructeur hoe hij het beste zijn theorie examen kan leren. Dit hoeft de deelnemer niet meer zelf te doen; alle trucjes en ezelbruggetjes komen meestal in één ochtend aan bod. Veel van deze bedrijven bieden vervolgens vervoer aan naar het dichtstbijzijnde examencentrum om zo dezelfde middag nog examen te doen.

Deze methode is afgeraden, omdat op het examen de voorspelbaarheden uit de vragen zijn geweest. Men moet dus echt zorgen dat hij de verkeersregels en gevaarherkenning onder de knie heeft. Domweg trucjes en ezelsbruggetjes leren is er dus echt niet meer bij. Bovendien is dit ook niet nuttig, omdat men wanneer hij de praktijklessen doet, het grootste gedeelte alweer vergeten is. Online theorie leren is dus een slimme manier om de stof zelf onder de knie te krijgen.


Afleiding

Net als bij het studeren voor een tentamen of proefwerk is het aangeraden de voorbereidingen voor de theorie te treffen in een omgeving waar je niet snel afgeleid wordt. Kies dus niet voor het bestuderen van de theorie onder het gezelschap van de mobiele telefoon, Facebook en WhatsApp. Het theorie leren gaat weliswaar online, maar toch is het slimmer de sociale netwerken tijdelijk even af te sluiten. Maak dus een duidelijke grens tussen leren en ontspannen. Trek er bijvoorbeeld een uurtje voor uit en ga dan even iets anders doen. In de praktijk blijkt het vaak ingewikkeld de aandacht erbij te houden. Lees om die reden eerst een kleiner deel van de tekst, in plaats van een heel hoofdstuk.


Theorie toepassen in de praktijk

De laatste tip die we hebben, is het toepassen van wat je geleerd hebt in de praktijk. Wie tijdens het leren voor het theorie examen ook al praktijklessen heeft, kan de theorie mooi in de praktijk brengen. Het voordeel daarvan is dat je vragen kunt stellen aan de instructeur als je iets niet begrijpt. Maar ook zonder praktijklessen is het mogelijk de geleerde stof toe te passen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het lopen of fietsen, of als je op de bijrijdersstoel zit. Kijk goed naar iedere verkeerssituatie en bedenk daar een vraag bij die op het theorie examen gesteld zou kunnen worden. Start direct met leren, en slaag!


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR