Nieuws

Wachttijd rijexamen negatief voor rijlessen


De lange wachttijden die gelden voor het reserveren van een rijexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kunnen een negatieve invloed hebben op de rijlessen van de leerling. Rijinstructeurs kunnen op dit moment niet meteen een rijexamen reserveren bij het CBR, maar moeten dat vaak al twee tot drie maanden van tevoren doen.


Daardoor moeten rijinstructeurs al een paar maanden van tevoren inschatten wanneer de student klaar is voor zijn rijexamen. Hierdoor moeten soms ook leerlingen al examen doen, terwijl zij er nog niet de juiste rijvaardigheden voor hebben. Dat stellen rijschoolhouders uit de provincie Zuid-Holland. Daarnaast herkent ook de vereniging die de belangen van rijscholen behartigt, de VRB de problemen.


Grote problemen

Rijscholen hebben grote problemen met de lange wachttijden die het CBR berekent. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het maar liefst 6,9 tot 7 weken kan duren totdat je eindelijk rijexamen mag doen. Bij een derde van alle examencentra in Nederland wordt de wettelijke maximumtermijn van zeven weken zelfs overschreden.

Dat lijkt tot grote problemen bij de rijscholen. Het is gebruikelijk dat de rijschool pas een rijexamen aanvraagt, als de instructeur ervan overtuigd is dat de leerling inderdaad rijvaardig genoeg is. Maar door de lange wachttijden, moeten instructeurs nu schatten of een leerling al klaar is voor het examen. Daardoor verandert de manier waarop rijscholen hun rijopleiding inrichten en dat is nadelig voor de lessen van de leerling. Soms vragen rijscholen zelfs een examen aan voor leerlingen die uiteindelijk nog niet rijvaardig genoeg zijn op de examendag.


De lange wachttijden zijn helemaal problematisch voor rijscholen die gespecialiseerd zijn in de bekende tiendaagse spoedcursussen. Leerlingen die zo’n cursus willen volgen in de zomer, krijgen vaak nul op rekest. Dat komt doordat in de maanden juni, juli en augustus de meeste leerlingen afrijden. De maanden zijn nu dus al volledig volgeboekt. Ook hier hebben rijscholen hun rijopleiding aangepast. Zo boeken ze nu eerst een examen en beginnen de rijlessen dan tien dagen voor de examendating. Normaalgesproken is de wachttijd ongeveer vier weken, maar de wachttijden lopen landelijk nu op tussen de acht en tien weken. Daardoor zijn sommige leerlingen nog niet klaar voor hun rijexamen, terwijl anderen er al veel eerder klaar voor zijn. De rijschool lijdt imagoschade, doordat studenten denken dat rijinstructeurs hen extra lessen proberen aan te smeren.


Snel examen doen

De vereniging die de belangen van rijscholen behartigt, de VRB, ziet dat rijscholen anderzijds het wachttijdenprobleem ook inzetten als marketinginstrument. De VRB erkent dat veel leerlingen boos zijn op de rijscholen zelf, omdat zij niet snel een examen kunnen reserveren. Vooral leerlingen die een examen voor de bromfiets willen doen, zijn de dupe. Maar ook bij auto-examens gaat het volgens de VRB wel eens mis.


Er zijn ook rijscholen die een snel examen als marketingtool inzetten. Volgens de belangenvereniging is dat een nieuwe ontwikkeling die tegenwoordig ook een rol speelt bij de keuze voor een bepaalde rijschool. De belangenvereniging hoopt dat het CBR haar wachttijden snel inkort. Ook andere branchevoorzitters willen dat. Volgens de VRB spelen de problemen met de wachttijden al jaren en moet er zo snel mogelijk een structurele oplossing voor komen.

Het CBR heeft intussen wel maatregelen genomen. In de afgelopen periode moesten examinatoren vaker overwerken en werden examinatoren van andere categorieën ingezet om het examen voor het B-rijbewijs af te nemen. Toch lopen de wachttijden nog steeds op. Het CBR gaat op korte termijn nieuwe maatregelen nemen om het probleem op te lossen.


Problemen met je theorie-examen?

Het behalen van je theorie-examen is de eerste stap op weg naar je rijbewijs. En zoals bij zoveel zaken die belangrijk zijn bij een goede voorbereiding geldt ook hier: neem de tijd. Ga dus niet een dag van tevoren beginnen maar neem het halen van je theorie-examen serieus. Goed leren en oefenen voor je theorie-examen = slagen! Reserveer dan ook tijdig van tevoren je theorie-examen. Wil je het theorie-examen toch verzetten of annuleren? Lees hier dan hoe.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR