Nieuws

Wanneer kun je het beste theorie-examen doen?


Als je een rijbewijs wilt halen, moet je theorie-examen doen. Een theorie-examen is anderhalf jaar geldig. Dit houdt in dat het moment tussen het behalen van het theorie-examen en het praktijkexamen niet langer dan een half jaar mag duren.


Hier heb je rekening mee te houden. Lukt het niet binnen anderhalf jaar na het examen af te rijden, dan moet je opnieuw theorie-examen doen. Dit kost meer geld. Om die reden is het slim stil te staan bij het moment dat je theorie-examen doet. Daarbij komt: het is belangrijk eerst het theorie-examen te halen alvorens het praktijkexamen te doen. Het een kan namelijk niet zonder het ander. Als je al rijlessen hebt en al klaar bent voor het praktijkexamen maar nog geen theorie-examen hebt gedaan, moet het theorie-examen toch als eerste. Dit kan je veel geld kosten.


Geldigheid theorie-examen

Ten eerste moet je een theorie-examen afleggen. Het theorie-examen moet met een voldoende worden afgesloten, alvorens deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen. In de tussentijd kun je wel alvast deelnemen aan de rijlessen.


Wie genoeg examenvragen voldoende heeft beantwoord, haalt het theorie-examen. De bedoeling is dat de geëxamineerde vervolgens binnen 1,5 jaar ook praktijkexamen doet. Anders vervalt het theoriecertificaat en moet het examen opnieuw worden afgelegd. Het is dus niet altijd even handig eerst de theorie te doen en dan pas aan de rijlessen te beginnen. In sommige gevallen is het slimmer eerst aan rijlessen te beginnen en dan in de tussentijd het theorie-examen te doen. Aan de andere kant is autotheorie halen alvorens aan rijlessen te beginnen ook weer slim, omdat je dan alle kennis al in huis hebt. Dat is handig voor als je de weg op gaat met de instructeur om te oefenen.


Wanneer beginnen aan het theorie-examen

Het is ook mogelijk een certificaat te behalen wanneer je al rijlessen hebt genomen. Het nadeel is dat je meert tijd nodig hebt tijdens de rijlessen, omdat de rijinstructeur meer moet uitleggen tijdens de lessen. Immers: nog niet alle kennis is al paraat. Het voordeel is dat je wat meer tijd hebt om praktijklessen te volgen. Het vroegtijdig afleggen van het theorie-examen heeft dus voordelen en nadelen. Welke keuze het slimst is, hangt af van de persoonlijke situatie.


Een ander probleem, is dat de leerling zijn theorie-examen nog moet doen, terwijl de rijinstructeur van mening is dat de leerling eigenlijk wel al klaar is voor het praktijkexamen. Dit levert een praktisch probleem op: het is niet toegestaan een praktijkexamen aan te vragen alvorens de leerling zijn theorie-examen heeft gehaald. Daarom is het belangrijk eerst het theorie-examen te doen. Als deze situatie van toepassing is, ontstaat er vertraging.


Je hebt in dat geval twee keuzes: of je overbrugt de periode door extra lessen te nemen totdat je je theorie-examen hebt gehaald. In dit geval ben je dus meer kwijt. Je kan er ook voor kiezen een tijd geen lessen meer te nemen tot je het theoriecertificaat hebt gehaald. Dat is over het algemeen geen slimme oplossing, omdat het belangrijk is voor het praktijkexamen alle mogelijke oefenmomenten te gebruiken.


Als je twijfelt over wanneer je moet beginnen, kun je een afspraak maken met een rijinstructeur. Meestal kun je dan een kennismakingsgesprek of proefles krijgen. Als je nog geen theorie-examen hebt gedaan, is het slim bij de rijinstructeur te vragen wat hij of zij de beste keuze vindt. Dat kun je vervolgens meenemen in je overwegingen.


Als je al begonnen bent met het leren van de theorie, kun je het theorie-examen oefenen. Na afloop wordt bekend hoeveel oefenexamens je nog moet maken om een voldoende te halen voor het examen. Het oefenen van één gratus theorie-examen is volledig gratis.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen op het CBR?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR