Alles over het theorie-examen

Kosten theorie examen

Een overzicht van alle prijzen en kosten van het theorie-examen.

Theorie-examen Kosten
Normaal klassikaal theorie-examen € 31,25
Voor een standaard theorie-examen rekent het CBR: € 31,25.

Tip 1

Het beste is om het theorie-examen uitsluitend via het CBR aan te vragen. Andere partijen brengen vaak extra kosten in rekening om het theorie-examen via hun te reserveren. Deze partijen gaan vervolgens zelf het theorie-examen bij het CBR reserveren, waarvoor ze dus extra, onnodige, kosten in rekening brengen.


Eventuele extra kosten theorie-examen

Type theorie-examen Extra kosten, dus een toeslag bovenop de normale kosten
Engels theorie-examen € 5,50
Theorie-examen met extra tijd € 10,30
Individueel theorie-examen € 56,20 + eventuele extra kosten voor een tolk
Aanvraag via je rijschool Na te vragen bij je rijschool

Het theorie-examen betaal je, mits je je theorie-examen online aanvraagt (aanbevolen), via iDeal. Met iDeal betaal je namelijk snel, simpel en veilig online via je eigen bank. De volgende banken accepteren iDeal: ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, Regiobank, SNS Bank, Triodos Bank of van Lanschot Bankiers.


Restitutie kosten theorie-examen

Het is mogelijk om je kosten terug te krijgen als je je theorie-examen gemist hebt, of wilt annuleren. Hiervoor gelden echter wel uitdrukkelijke redenen. Restitutie van de kosten kan dan ook alleen plaats vinden als je aan één van de volgende redenen voldoet:

  • - Als je op medische gronden niet in staat bent om het theorie-examen te maken. Je dient hiervan een verklaring vang een arts mee te sturen (of een ander bewijsstuk).
  • - Als een naast familielid overlijdt waarbij je niet in staat bent om het theorie-examen te maken. Je dient een overlijdensadvertentie of rouwkaart mee te sturen (of een ander bewijsstuk).
  • - Door de geboorte van jouw kind welke op de dag, of de dag vóór, het examen geboren is. Je dient hiervoor een kopie van het geboortekaartje mee te sturen (of een ander bewijsstuk).
  • - Als je militair bent én op korte termijn waarschijnlijk wordt uitgezonden. Je dient hiervoor een bewijsstuk mee te sturen.

Je dient binnen 14 dagen nadat het theorie-examen gepland staat een restitutie formulie in te vullen en op te sturen naar het CBR. Mochten één of meerdere bovenstaande redenen van toepassing op jou zijn waardoor je het theorie-examen niet kunt maken, dan krijg je dus de kosten van het theorie-examen vergoed, minus de administratie kosten (á € 6,20).
Alle overige redenen worden dus niet als geldig verklaard door het CBR om eventueel in aanmerking te komen voor restitutie.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR