Alles over het theorie-examen

Theorie examen tips

Omdat het overgrote deel van de examenkandidaten zakt voor het theorie-examen, hebben we dit artikel geschreven. We geven je in dit artikel tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het theorie-examen, zodat jij hopelijk wel zal slagen.

Wij willen je graag helpen slagen voor dit examen. Sinds onze oprichting hebben we één doel, jou laten slagen voor het CBR theorie examen. Wij helpen je met de optimale voorbereiding op het theorie examen door je te helpen de theorie te leren, of door je theorie examens te laten oefenen. Niet alleen met onze producten helpen we je slagen, maar hopelijk ook met onderstaande tips.


Lees onderstaande tips goed door, hiermee verhoog je je slagingskans aanzienlijk.

8 tips die je helpen te slagen!

Tip #1: heb vertrouwen in jezelf

Jij gaat het theorie-examen maken op het CBR. Dus durf te vertrouwen in jezelf. Als het goed is, heb je je goed voorbereid, dus waarom zou je dan niet slagen? Met onze theorie pakketten, om de theorie te leren en theorie-examens te oefenen, moet je bijna wel slagen.
Probeer daarnaast ook zo min mogelijk te twijfelen bij de verschillende antwoorden, je eerste ingeving is meestal goed. Mocht je een vraag krijgen die je echt niet weet, vul dan altijd een antwoord in. Anders wordt de vraag sowieso fout gerekend door het CBR.


Tip #2: een goede voorbereiding is het halve werk

Deze tip klinkt vrij logisch, want het theorie examen is geen makkelijk examen. Slechts 40,93% slaagt voor dit examen. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Hier hoort de theorie leren ook bij. Sommige examenkandidaten denken helaas nog steeds dat ze zonder te leren, wel even gaan slagen voor het theorie-examen. Helaas werkt dit niet zo.

Theorie leren

Als voorbereiding op het theorie-examen is het allereerst van belang dat je de complete theorie onder de knie hebt. Dit doe je door de theorie te leren. Wij hebben pakketten gemaakt die je helpen bij de optimale voorbereiding op je theorie-examen. Onze pakketten om je voor te bereiden op het theorie-examen zijn dan ook erg effectief om daadwerkelijk te slagen. Elk pakket bevat een online theorieboek, het tweede optionele onderdeel bestaat uit examentraining. Zo bereiden we je optimaal voor op het echte theorie-examen, zodat jij niet zakt maar slaagt. Meer weten? Bekijk onze pagina over het leren van de theorie.

Theorie examen oefenen

Als je de theorie hebt geleerd, is het tijd om theorie-examens te oefenen. Via TheorieOefenen.nl oefen je simulaties van het CBR theorie examen. Door theorie-examens te oefenen krijg jij een beter inzicht, in hoe het theorie-examen precies in zijn werk gaat. Maar ook krijg je inzicht in hoeverre jij eigenlijk klaar bent voor het echte theorie-examen op het CBR. Wil je je goed voorbereiden op het theorie-examen? Oefen dan veel theorie-examens.

Let op dat als je ergens slechts 1 gratis theorie-examen oefent, dit een vertekend beeld kan geven of je daadwerkelijk gaat slagen op het CBR. Dit is namelijk een moment opname, daarnaast kan het toeval zijn geweest dat je, wellicht onterecht, geslaagd bent voor dit gratis proefexamen. Oefen daarom dus altijd meerdere theorie-examens.


Tip #3: neem de tijd om je goed voor te bereiden

De theorie leren doe je niet in 1 dag. Houdt dus rekening bij het aanvragen van je theorie-examen hoeveel tijd je nodig hebt om je goed voor te bereiden. Let op: sommige theoriecursus aanbieders laten je graag geloven dat je de theorie in 1 dag kan leren, zodat ze hun theoriecursussen kunnen blijven verkopen. Je kunt je niet goed voorbereiden voor dit moeilijke examen in 1 dag.
Daarnaast is het belangrijk dat je het leren van de theorie verspreid over een aantal dagen. Begin ruim van te voren met leren, en probeer vooral gespreid te leren. Hierdoor kun je de benodigde theorie makkelijker in je opnemen, en ook voor een langere periode onthouden.


Tip #4: herhalen, herhalen, herhalen

Het is van belang dat je ook de theorie herhaald. Als je de theorie 1 keer doorleest heb je het wellicht gelezen, maar hoef je de theorie nog niet goed te onthouden. Juist door de theorie te herhalen onthoudt je deze kennis langer. Je hoeft natuurlijk niet alle theorie constant te herhalen, je zou ook een samenvatting van de belangrijkste punten kunnen maken, en juist deze kunnen blijven herhalen.
Door de theorie vaak te herhalen, ga je je ook zekerder voelen dat je gaat slagen. Na het herhalen van de theorie ga je dus ervaren dat je de theorie goed beheerst.


Tip #5: maak een samenvatting van de theorie

Door een samenvatting te maken kun je de verschillende hoofdpunten van de verschillende onderwerpen uitlichten. Hiermee kun je voor jezelf de kerngedachten in een korte tijd weergeven. Ook leer je om in je eigen woorden de theorie samen te vatten, waarmee je dus kunt zien of je een bepaald stukje theorie goed snapt.

Voordat je het theorie-examen gaat maken, is het slim om nog even goed stil te staan bij deze samenvatting en om de theorie nog even voor jezelf te herhalen.


Tip #6: fouten gemaakt in de oefenexamens? Leer van je fouten

Om te testen of je de theorie voldoende onder de knie hebt, is het belangrijk om theorie-examens te oefenen. Misschien nog wel belangrijker is dat je leert van de vragen welke je fout hebt beantwoord in de oefen theorie-examens. Maak zoveel mogelijk theorie-examen vragen zodat je goed kunt testen of je de theorie beheerst en écht klaar bent voor het theorie-examen.


Tip #7: onderschat het theorie-examen niet

Meer dan de helft slaagt NIET voor het theorie-examen, vaak omdat ze het theorie-examen onderschatten. Dit is GEEN makkelijk examen, dit onderstrepen de slagingspercentages van dit theorie-examen. Onderschat het theorie-examen dus niet, bereidt je goed voor en slaag.


Tip #8: je gaat slagen voor het theorie-examen!

Geloof in jezelf.
Als je bovenstaande tips hebt gevolgd ga jij slagen voor het theorie-examen! Zorg wel dat je niks vergeet mee te nemen naar het theorie-examen.


Je theorie-examen maken in de examenzaal Geslaagd voor het theorie-examen (bron CBR)

Maak uitgerust het theorie-examen, ontspan je op het CBR door, voordat je het theorie-examen gaat maken.
Succes met je theorie-examen!
Heb jij nog ander tips? Neem dan contact met ons op. Zo kunnen wij hopelijk deze pagina verbeteren aan de hand van jouw tips.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR