Alles over het scooter theorie-examen

Scooter / bromfiets theoriecursus

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van bromfiets theoriecursussen. Dit betekent ook dat er veel verschil zit in de kwaliteit van deze aanbieders. Zo beloven ze vaak dat je de theorie binnen 1 dag kunt leren én zo kunt slagen. Daarnaast beloven zo ook vaak een slagingspercentage van tegen de 100% te hebben. In de praktijk blijken deze beloften vaak niet te kloppen. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe jij wel het beste kunt leren voor het scooter theorie-examen.


Wat is een theoriecursus

Veel rijscholen bieden naast hun rijlessen een theoriecursus aan om de benodigde theorie voor het theorie-examen te leren. Ook zijn er een aantal landelijke spelers welke een theoriecursus aanbieden door heel het land. Tijdens deze cursus brengt een leraar of instructeur je de theorie op schoolse wijze bij, vaak in relatief korte tijd. Te korte tijd.


Aanbieders van theoriecursussen

Een overzicht van alle aanbieders van bromfiets theoriecursussen in Nederland gesorteerd op plaats.


Slagingspercentage

Veel aanbieders van theoriecursussen beloven slagingspercentages van rond de 100%. Zoals gezegd in de introductie lijken deze extreem hoge slagingspercentages te mooi om waar te zijn. Dit zijn ze zo goed als altijd ook. Hieronder de gemiddelde slagingspercentages voor het bromfiets theorie-examen:

Type theorie-examen 4e kwartaal 2016 3e kwartaal 2016 2e kwartaal 2016 1e kwartaal 2016
Scooter theorie-examen (Am) 39,93% 38,18% 40,08% 41,88%
Bron: CBR

Theoriecursus in 1 dag

Veel bedrijven bieden theoriecursussen aan waarbij de theorie binnen 1 dag wordt aangeleerd. Dat komt er vaak in de praktijk op neer dat je vaak vroeg naar het theoriecentrum moet komen en vaak in het einde van de middag al het theorie-examen maakt. Wij hebben zelf ook het theorie-examen gemaakt en geloven niet dat je binnen 1 dag alle benodigde theorie in je op kan nemen.


Theoriecursus fraude

Er zijn zelf al een aantal aanbieders van theoriecursussen op last van de overheid moeten stoppen omdat ze hun leerlingen niet de theorie probeerden aan te leren, maar je trucjes probeerden aan te leren om jou zo het goede antwoord te laten herkennen bij elke vraag via de zogenaamde “trucjes theorie”. Dit is echter verleden tijd omdat het CBR hier scherp op heeft ingespeeld en nu elke leerling een aparte set van vragen laat maken tijdens het theorie-examen. Ook zijn er veel nieuwe vragen aan het theorie-examen toegevoegd en wordt het theorie-examen in de toekomst sneller vernieuwd. Daarnaast is een goede theorie opleiding een investering in je eigen veiligheid zodat jij verantwoord leert rijden. De theorie beheersen is daarom erg belangrijk.


De theorie leren

Wij raden je af om de theorie te leren aan de hand van deze theoriecursussen. Je zal je dan ook afvragen: “hoe kan ik dan de theorie leren”? Je kunt natuurlijk ouderwets voor een theorieboek kiezen om de theorie te leren. Echter kun je tegenwoordig ook de theorie online leren. In de pakketten om de theorie online te leren zit vaak een volwaardig online theorieboek (e-book) en meerdere theorie-examens om te oefenen of je de theorie echt onder de knie hebt. Online de theorie leren is beter omdat je in je eigen tempo de theorie kunt leren en de theorie uitgelegd krijgt aan de hand van video’s en 3D-animaties. Zo leer je niet alleen sneller de theorie, maar dit maakt het leren ook leuker. Een theoriecursus is in onze ogen dus zonde van je tijd en geld.


Toch een theoriecursus volgen?

Dat kan natuurlijk, al bevelen we het niet aan. We hebben de verschillende theoriecursus aanbieders voor je op een rijtje gezet en op prijs vergeleken. Er blijkt veel verschil te zitten in de prijzen die deze verschillende aanbieders hanteren. Staat je woonplaats er niet tussen? Kies dan voor “Nederland” voor een compleet overzicht van aanbieders die in Nederland een theoriecursus aanbieden.


Deel via:

Slagen voor het scooter theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR