Alles over het theorie-examen

Eigen verklaring

Als je deelneemt in het verkeer ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid én die van anderen. Belangrijk is daarom dat je geschikt bent om deel te mogen nemen in het verkeer, naast dat je natuurlijk een rijbewijs nodig hebt.

Je bent geschikt om deel te nemen als je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat betekend echter niet dat je als je een beperking hebt, je niet deel mag nemen aan het verkeer. Het CBR beoordeeld namelijk of je geschikt bent om deel te nemen in het verkeer met de eigen verklaring.


Twijfel rijsgeschiktheid

Twijfel je of een kennis, vriend of andere bekende nog wel in staat is om deel te nemen aan het verkeer? Stel hem of haar dan voor om een eigen verklaring in te vullen. Vervolgens zal het CBR opnieuw beoordelen of deze persoon wel of niet rijgeschikt is. Het resultaat van deze beoordeling staat vervolgens wel vast, als deze persoon dus niet meer geschikt is dan mag deze persoon ook niet meer deelnemen in het verkeer.


Wat is een eigen verklaring?

Om de mate van geschiktheid te kunnen beoordelen heeft het CBR een aantal vragen opgesteld in een document, de eigen verklaring. De eigenverklaring is dus een verklaring waaruit blijkt dat je lichamelijk en/of geestelijk gezond genoeg bent om een bepaald voertuig te mogen besturen.


Wanneer vul je een eigen verklaring in?

Je vult een eigen verklaring in als:
Je een nieuw rijbewijs wilt behalen (behalve voor het bromfiets rijbewijs).
Als je een rijbewijs wilt omwisselen uit een land dat niet behoord tot de EU of de EVA.
Je vanwege een medische situatie een rijbewijs hebt met een beperkte geldigheidsduur. Om het rijbewijs te verlengen vul je een eigen verklaring in.
Je rijbewijs verloopt op of na je 75e verjaardag. Om het rijbewijs te verlengen die je een eigen verklaring in te vullen. Mogelijk dien je ook een bezoek aan uw huisarte te brengen.
Je twijfelt of je nog wel geschikt bent om veilig deel te nemen in het verkeer.
Het CBR uw rijbewijs ongeldig heeft verklaard en je opnieuw het rijbewijs wilt aanvragen.
Je een militair rijbewijs omwisselt voor een normaal rijbewijs. Dit is niet altijd nodig.

Hoe kom ik aan een eigen verklaring?

Je kunt een eigen verklaring kopen via Mijn CBR. Een eigen verklaring kost 32,80 euro en hiermee betaal je voor de door het CBR geleverde diensten. Dit zijn de beoordeling van uw rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en eventuele adviezen voor aanpassingen aan uw voertuig. Er kunnen extra kosten bijkomen als je een medisch onderzoek nodig heeft of bijvoorbeeld een lesauto gehuurd moet worden voor het afleggen van een rijtest.


Hoe vul ik de eigen verklaring in?

Na de aankoop van uw eigen verklaring bij het CBR lees je de vragen aandachtig door. Mocht je één of meer vragen met ja beantwoorden dan moet je naar een arts. Deze zal vervolgens op basis van uw opmerkingen en situatie een aantekening maken op uw eigen verklaring. Belangrijk om te weten is dat meestal je huisarts je niet zal beoordelen maar een andere arts. Dit om de vertrouwensrelatie met jouw en en je arts te behouden. Vergeet ook niet je legitimatie mee te nemen naar je arts.

Stuur vervolgens de eigen verklaring op naar het CBR.


Wanneer krijg ik de beoordeling van mijn eigen verklaring?

Het kan maximaal 4 maanden duren voordat je de beoordeling van uw rijgeschiktheid ontvangt. Vul dus altijd ruim van tevoren de eigen verklaring in. Mocht je rijbewijs verlopen of moet je opnieuw gekeurd worden, dan verstuurd het RDW ongeveer 4 maanden van te voren een herinneringsbrief naar jouw toe.

In deze beoordeling kan het CBR 4 verschillende besluiten nemen:
Je bent rijgeschikt
Je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd
Je bent rijgeschikt onder voorwaarden
Je bent niet rijgeschikt

Het praktijkexamen en de eigen verklaring

Om dus het praktijkexamen voor de auto, bromfiets of motor te mogen doen dien je een eigen verklaring in te vullen. Voor het bromfiets rijbewijs geld dit dus niet.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR