Alles over het theorie-examen

Mijn CBR

Mijn CBR is de digitale omgeving van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Binnen deze omgeving kun je een hoop zaken regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen verklaring indienen, of een afspraak voor het theorie examen auto inplannen. Deze omgeving is beveiligd, wat betekent dat je alleen met je eigen gegevens in kunt loggen. Wel kun je eventueel je rijschool machtigen.

Wat je precies met Mijn CBR kunt en hoe je er toegang toe krijgt, leggen we in dit artikel uit.


Toegang krijgen tot Mijn CBR

In principe heeft iedereen toegang tot Mijn CBR. Je hoeft dus niet eerst aan rijlessen of theorielessen te zijn begonnen om toegang te krijgen tot dit online portaal. Mijn CBR heeft geen eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Dat betekent dat je in moet loggen via het digitale paspoort van de Nederlandse overheid: DigiD.

DigiD is het systeem waarmee je bijvoorbeeld ook in kunt loggen bij de Belastingdienst. Door gebruik te maken van DigiD, weet het CBR zeker dat jij de persoon bent die de aanvraag doet. Het is dus belangrijk toegang te hebben tot dit systeem. Bij invoering van DigiD heeft iedereen een wachtwoord gekregen. Als je dit wachtwoord bent vergeten, kun je een nieuwe aanvragen. Houd er rekening mee dat het een aantal werkdagen duurt voordat je weer toegang hebt. Een brief inclusief wachtwoord wordt namelijk naar je opgestuurd en gaat niet digitaal. Om die reden duurt het dus een paar dagen om weer toegang te krijgen tot DigiD.

Je theorie-examen aanvragen Mijn CBR (bron CBR)

Waarom Mijn CBR handig is

Eenmaal binnen, zie je alle zaken die je in Mijn CBR kan regelen. Het is een overzichtelijk systeem dat zichzelf redelijk goed wijst. Om die reden is Mijn CBR handig. Je kunt verschillende zaken regelen, zoals bijvoorbeeld het machtigen van een rijschool of een theorie examen reserveren. Na afloop van ieder examen kun je bovendien je resultaten nog eens inzien. Met de invoering van Mijn CBR is een einde gemaakt aan de papierwinkel die het CBR eerst veroorzaakte. Gebruikers kregen allerhande papieren thuisgestuurd en moesten deze meenemen naar hun theorie examen. Tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig: je krijgt amper nog papier mee, zelfs na het afleggen van een examen. Alles gebeurt tegenwoordig via de computer. Je hoeft dus niet meer alles bij elkaar te houden; het hele overzicht vind je op Mijn CBR!


Rijschool machtigen

Op Mijn CBR kun je verschillende zaken regelen. Tegenwoordig hoef je maar amper meer de telefoon ter hand te nemen, want de meeste zaken regel je online. In sommige gevallen moet de rijschool iets voor je regelen. Bijvoorbeeld als je een individueel examen wilt regelen of een tolk nodig hebt. Deze zaken moet de rijschool regelen en om die reden moet je de rijschoolhouder machtigen. In veel gevallen betaal je wel iets extra voor de werkzaamheden van de rijschool. Let dus goed op wanneer je dingen zelf kan regelen en wanneer het echt noodzakelijk is dit door de rijschool te laten doen. Je zaken zelf regelen is namelijk een stuk goedkoper.

Als je de rijschoolhouder wilt machtigen, kun je dit regelen via Mijn CBR. Ga naar je persoonlijk overzicht. In het eerste kopje vind je ‘Rijschool gemachtigd?’ Machtigen is bijvoorbeeld nodig voor het aanvragen van het praktijkexamen voor de auto. Een rijschool kan ook een tussentijdse toets aanvragen. Voor beide zaken is een machtiging nodig. Dit kun je doen door op ‘rijschool machtigen’ te klikken.

Vervolgens kom je op het machtigingsformulier uit. Het formulier bestaat uit twee stappen: ten eerste geef je alle informatie van de rijschool op, daarna moet je de gegevens controleren en verzenden. Bij het machtigen heb je het CBR-rijschoolnummer van de rijschool nodig. Die kun je vinden op www.rijschoolgegevens.nl. Het CBR beschikt overigens zelf ook over een database met deze gegevens. Daarom kun je aan de hand van de combinatie plaatsnaam en de naam van de rijschool zoeken wat het rijschoolnummer is. Vervolgens controleer je de gegevens. Zorg ervoor dat je alle velden invult. Het is dus belangrijk ook je eigen NAW-gegevens en je werkende e-mailadres in te vullen.

Meer stappen zijn er niet. Let wel op dat je voordat je de rijschool machtigt, eerst de ‘voorwaarden bij machtiging van rijopleider’ leest. Als je klaar bent met machtigingen, verschijnt de naam van de rijschool onder ‘Mijn machtigingen’. Dit overzicht kun je ook terugvinden door op ‘rijschool machtigen’ in het menu te klikken.


Eigen verklaringen inzien en indienen

Nadat je de rijschool hebt gemachtigd, moet je in sommige gevallen een eigen verklaring invullen. Het is per situatie verschillend of je zo’n verklaring in moet vullen. Je hebt in ieder geval een eigen verklaring nodig als jij of de rijschool een praktijkexamen auto aanvraagt. Een eigen verklaring invullen is niet gratis, maar gelukkig niet meer zo ingewikkeld als vroeger. De komst van Mijn CBR heeft het aanvragen een stuk eenvoudiger gemaakt.

Een eigen verklaring invullen bestaat uit zes verschillende stappen. De eerste stap is het invullen van je eigen gegevens, zoals je NAW-gegevens, Burgerservicenummer en e-mailadres. Vervolgens klik je op ‘volgende’ en ga je naar de tweede stap. In deze stap hoef je alleen maar aan te geven voor welk voertuig je examen wilt gaat doen. Gaat het hier om een personenauto, dan kies je voor categorie ‘B’. Je kunt ook meerdere hokjes invoeren, bijvoorbeeld als je voor meerdere voertuigen je rijbewijs wilt verlengen of terugvragen.

In sommige gevallen heb je informatie nodig van een arts. Bijvoorbeeld als iemand 75 jaar of ouder is, of beroepschauffeur is. In dat geval dien je de Eigen Verklaring te printen en mee te nemen naar de arts. Het CBR kan de verklaring pas in behandeling nemen als de medische gegevens compleet zijn.

In sommige andere gevallen moet je ook eerst naar een arts. Je krijgt tien vragen over je medische omstandigheden. Het gaat bijvoorbeeld om evenwichtsstoornissen, beroertes en gebruik van medicatie. Beantwoord je op een van deze vragen ‘ja’, dan moet je de verklaring printen en meenemen naar een arts om een medische keuring te ondergaan. Het is overigens wel belangrijk dat je alle vragen naar alle eerlijkheid invult. Frauderen is een slecht idee, want vroeg of laat komt het CBR toch achter de waarheid. Bovendien is het strafbaar.

Als je op alle vragen ‘nee’ hebt beantwoord, word je doorgeleid naar de volgende stap. Als je ‘ja’ hebt ingevuld, kom je bij ‘Extra informatie’ terecht, waarbij je gevraagd wordt naar extra gegevens omtrent je medische situatie. Als je bij alles ‘nee’ hebt aangekruist, mag je het formulier ondertekenen.

Aan de hand van de medische vragen kijkt het CBR of je wel geschikt bent om te rijden. Dit voor de veiligheid van jezelf en die van andere weggebruikers. Daarom moet je de vragen naar eer en geweten invullen. Het is strafbaar om opzettelijk verkeerde informatie door te geven, dit conform artikel 114 van de Wegenvekeerswet. Je moet zelfs een vinkje zetten waarin je aangeeft dat je ervan op de hoogte bent strafbaar te zijn als je foute informatie geeft.

Vervolgens onderteken je het document digitaal met DigiD. Daarna moet je nog betalen voor de eigen verklaring. Dit gaat via iDEAL. Je betaalt ongeveer 30 euro voor de eigen verklaring. Zorg er dus voor dat je je bankgegevens paraat hebt.


Theorie examen reserveren

Na het theorie examen auto leren en theorie examen auto oefenen kun je ervoor kiezen om auto theorie examen te gaan doen. Daarvoor moet je wel eerst je theorie examen reserveren. Ook dit kan gemakkelijk online. Als je eerder je rijschool hebt gemachtigd, kan deze dit ook voor je regelen. Het verschil is, dat als je dit zelf doet, je ongeveer 35 euro moet betalen aan het CBR. De meeste rijscholen vragen doorgaans 60 tot 70 euro: bijna het dubbele.

Om die reden kun je het best zelf theorie examen reserveren. Bovendien is het ook niet erg ingewikkeld om dit te doen. Ten eerste moet je inloggen op Mijn CBR. Vervolgens klik je in het bovenste menu op ‘theorie-examens’. Hier kun je het theorie examen aanvragen. In principe hoef je maar een paar gegevens in te vullen: je NAW-gegevens. Vervolgens kies je de tijd en datum om het examen af te leggen.

Let op bij het kiezen van de juiste datum en tijd. Achteraf veranderen is vaak niet mogelijk. Als je per ongeluk de verkeerde datum en tijd hebt gekozen, kun je dit vaak nog wel veranderen. Een theorie examen uitstellen kan tot 14 dagen voor aanvang van het examen. Tot zeven dagen van tevoren kun je het examen alleen nog vervroegen. Het examen later plannen is dus niet mogelijk. Houd er rekening mee dat als je het examen niet op het gewenste tijdstip maakt, je een kans mist. Het inschrijvingsgeld krijg je niet terug, tenzij je daarvoor een goede reden hebt. Overlijden van een familielid is zo’n reden, als de uitvaart tegelijk valt met het examen. Daarvoor dien je bewijzen aan te leveren. Andere (‘minder belangrijke’) redenen worden doorgaans afgewezen. Zorg er dus voor dat je echt de juiste datum en tijd kiest!

Daarna krijg je een bevestiging per e-mail. In deze e-mail vind je ook je reserveringsnummer terug. Je doet er verstandig aan deze e-mail te printen en mee te nemen naar het examencentrum. Als je namelijk theorie examen doet, moet je bij de aanmeldzuil je reserveringsnummer intoetsen. Neem ook altijd een geldige identiteitsbewijs mee!


Resultaten van examens inzien

Na het afleggen van een examen, krijg je de resultaten te zien. Je kunt dus precies terugzoeken hoeveel fout je had op je theorie examen auto. Ook krijg je een bevestiging online als je bijvoorbeeld bij het afrijden geslaagd bent, of als je een voldoende hebt gehaald op het auto theorie examen. Vroeger kreeg je een papier met de uitslag mee naar huis, als bewijs. Tegenwoordig krijgt je dit soort documenten niet meer mee naar huis, maar worden deze geregistreerd in Mijn CBR. Dit is een stuk eenvoudiger, omdat je minder kans hebt om deze documenten kwijt te raken.

Bovendien kun je in één oogopslag zien voor welke examens je geslaagd of gezakt bent en op welke datum je deze examens hebt afgelegd.


Diploma’s en certificaten

Als je geslaagd bent, krijg je een diploma of certificaat. De certificaten en diploma’s worden doorgaans niet meer fysiek uitgereikt. De diploma’s en certificaten vind je namelijk ook gewoon terug via Mijn CBR.

Mocht je in een situatie terechtkomen waarbij je een (kopie van) je diploma of certificaat nodig hebt, dan kun je deze via Mijn CBR opvragen en tonen. Wees voorzichtig met deze gegevens! Deel deze gegevens nooit met mensen die je niet kent, want daarmee kan identiteitsfraude ontstaan. Maak dus nooit zomaar een kopie van je brommercertificaat of rijbewijs!

Na het afleggen van het praktijkexamen vind je in ieder geval je rijbewijs zelf niet terug via Mijn CBR. Na een positief resultaat moet je het rijbewijs namelijk ophalen bij het lokale gemeentehuis. Het CBR geeft de rijbewijzen dus zelf niet uit, maar neemt ze eventueel wel in!


Eventuele nascholingscursussen

In sommige gevallen moet je een opfriscursus of nascholingscursus doen. Een opfriscursus krijg je via de rijschool, als je deze aanvraagt. Als beroepschauffeur word je regelmatig bijgeschoold. Bijvoorbeeld als je buschauffeur bent. In dergelijke gevallen regelt het CBR een nascholingsexamen. Als je dit examen moet afleggen, kun je dit aanvragen via Mijn CBR.

Vervolgens krijg je de resultaten te zien via het online portaal. Eventuele diploma’s en certificaten vind je dus ook onder het kopje ‘diploma’s en certificaten’ terug.


Een compleet systeem

Zoals je in dit artikel kunt lezen, is Mijn CBR een behoorlijk compleet systeem. Met de komst van het systeem een paar jaar geleden, is een groot aantal zaken geautomatiseerd. Daardoor hoef je als deelnemer van (rij)examens weinig papieren meer te bewaren. Je kunt alles eenvoudig terugvinden via dit systeem. In 2014 is het CBR begonnen met het door ontwikkelen van het systeem en is er steeds meer mogelijk.

Het is belangrijk goed te lezen welke papieren je alsnog mee moet nemen naar het examencentrum bij het afleggen van een examen. In veel gevallen heb je bijvoorbeeld alsnog het reserveringsnummer nodig. Deze vind je in de e-mail. Eigen verklaringen en dergelijke regel je gemakkelijk online, tenzij je een medische keuring nodig hebt alvorens je aan het examen mag deelnemen. Om in te loggen op Mijn CBR heb je een digitaal paspoort (DigiD) nodig. Zorg er dus voor dat je de inloggegevens paraat hebt.

» Ga verder naar de CBR website


Deel via:

Slagen voor het theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR