Alles over het theorie-examen

Rijbewijs

In Nederland kun je veel verschillende rijbewijzen halen. Voor het besturen van een motorvoertuig moet de bestuurder tenminste in het bezit zijn van het juiste rijbewijs. Veruit het meest bekende soort rijbewijs is rijbewijs B. Dat is het rijbewijs om een auto te mogen besturen. Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat er ook een breed scala aan andere rijbewijzen in ons land is.

Zo bestaan bijvoorbeeld ook rijbewijs A1, A2 en A, rijbewijs AM, Rijbewijs B en BE, C/CE en dergelijke. In dit artikel gaan we de rijbewijzen op alfabetische volgorde af. Het is slim dat je weet welke rijbewijzen er allemaal zijn, want sommige rijbewijzen krijg je automatisch erbij als je het rijbewijs B haalt.

Inhoudsopgave

Spring naar:

Alle rijbewijzen van Nederland.


Voorbeeld van een rijbewijs

Voorbeeld van rijbewijs

Voorbeeld van een rijbewijs


Rijbewijs A1

Als je een motorvoertuig op twee wielen wilt besturen met een maximumsnelheid boven de 45 kilometer per uur en een cilinderhoud van 50 cc, he je een rijbewijs A1 nodig. Het CBR heeft de rijbewijscategorieën ingedeeld aan de hand van zwaarte. De lichtste categorie is A1, de zwaarste categorie is rijbewijs A.

De lichtste categorie is rijbewijs A1. Vanaf je achttiende mag je daar examen voor doen. Als je dit rijbewijs hebt gehaald, mag je een motorvoertuig van maximaal 125 CC en een maximaal vermogen van 11 kW met een maximale lading van 0,1 kW per kilo gewicht besturen.


Rijbewijs A2

Voor rijbewijs A2 heb je te maken met zwaardere eisen, doordat deze categorie ook zwaarder is. Je mag examen doen voor het A2-rijbewijs. Als je slaagt, mag je een voertuig met een maximaal vermogen van 35 kW besturen. De lading mag maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht bedragen. Als je al het rijbewijs A1 hebt, hoef je alleen nog maar praktijk examen te doen. Heb je nog geen A1-rijbewijs, dan zal je je theorie rijbewijs moeten halen en vervolgens nog praktijkexamen afleggen.


Rijbewijs A

Rijbewijs A is de zwaarste categorie. Om deze reden heb je ervaring op de weg nodig voordat je dit examen kunt afleggen. Je moet tenminste twee jaar het rijbewijs A2 hebben om je rijbewijs A te kunnen halen. Daarvoor is geen theorie examen meer nodig, maar wel een praktijkexamen. Als je pas op je 24e begint met rijlessen, mag je gelijk rijbewijs A halen zonder dat je twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A1 of A2. Met dit rijbewijs mag je een motorrijwiel met onbeperkt vermogen besturen.


Rijbewijs AM

Rijbewijs AM heb je nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel. Daarvoor moet je theorie examen doen en daarna nog een praktijkexamen. Maar als je rijbewijs B (het normale autorijbewijs) al hebt gehaald, hoef je geen AM-rijbewijs meer te halen. Als je een geldig auto- of motorrijbewijs hebt, is dat namelijk voldoende.


Rijbewijs B

Rijbewijs B is veruit het bekendste rijbewijs in Nederland. Iedereen die een auto mag besturen, heeft rijbewijs B. De procedure om dit rijbewijs te krijgen is dan ook bij de meeste mensen wel bekend. Allereerst moet men het auto theorie-examen afleggen. Het theorie examen afleggen mag al vanaf 16,5 jaar. Het slagingspercentage ligt rond de 42 procent, wat betekent dat de meeste mensen het examen nogal onderschatten. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Dit kan door theorie examen online leren. Lees eerst alle stof alvorens je een gratis theorie oefen examen maakt. Als je alle stof onder controle hebt, maak je het oefen examen. Slaag je, dan kun je besluiten je aan te melden bij het CBR voor het echte theorie examen. Mocht je nog meer moeten oefenen, dan kun je extra tentamentraining afsluiten.

Het theorie examen voor rijbewijs B is anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar na het behalen van het examen je moet afrijden. Dit gaat aan de hand van het praktijkexamen bij het CBR en de exameninstructeur. Als je rijbewijs B haalt, mag je vanaf je achttiende (of vanaf je zeventiende met begeleiding) een voertuig voor maximaal acht personen (negen inclusief de bestuurder) besturen. Het maximumgewicht voor dit rijbewijs is 3500 kilo. Bovenop dit gewicht mag je nog een aanhanger koppelen met een maximumgewicht van 750 kilo. Eenmaal in bezit van dit rijbewijs, heb je geen rijbewijs AM meer nodig.


Rijbewijs B+

Rijbewijs B+ heeft in principe dezelfde eisen als rijbewijs B. Alleen is de totale massa verhoogd. De totale massa mag hier 4250 kilo bedragen.


Rijbewijs BE

Rijbewijs BE is een speciaal rijbewijs met dezelfde eisen als rijbewijs B. Toch zijn er bij rijbewijs BE een aantal uitzonderingen. Zo mag de bestuurder een voertuig vervoeren die valt in categorie B. Bovendien mag daaraan een aanhangwagen of oplegger gekoppeld zijn. De massa van de aanhangwagen mag maximaal 3500 kilo bedragen. Dat mag ook meer zijn, als de maximumlast onder de koppeling van de midden aanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane massa van het voertuig voorop en de aanhangwagen.


Rijbewijs C

Rijbewijs C is bedoeld voor het besturen van voertuigen met een gewicht van boven de 3500 kilo. Om dit rijbewijs te kunnen halen, moet je eerst in het bezit zijn van het rijbewijs B. Dit rijbewijs is bedoeld voor het besturen van een vrachtauto, grote bestelauto’s, campers en kampeerauto’s. Als je voor de eerste keer dit rijbewijs wilt aanvragen, heb je een speciale verklaring nodig.

Het gaat hier om de Verklaring van geschiktheid. Vul daarvoor eerst je Eigen verklaring voor de categorieën C en D in. Vervolgens moet je een medisch onderzoek ondergaan. Daarbij wordt een Geneeskundig verslag opgemaakt. Als je gezondheid in order is, mag je deelnemen aan het praktijkexamen. Als je het rijbewijs gaat verlengen, heb je opnieuw een medische keuring nodig. Je mag dit rijbewijs halen vanaf je 21e, of al vanaf je achttiende als dat belangrijk is voor je vakbekwaamheid.

Een vrachtwagen besturen is niet voldoende met enkel rijbewijs C. Om dit te mogen doen, heb je nog een speciaal chauffeursdiploma nodig.


Rijbewijs CE

Rijbewijs CE is in principe hetzelfde als Rijbewijs C, maar met dit rijbewijs mag je een voertuig uit de C-categorie besturen. Daarachter mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een massa van meer dan 750 kilo.


Rijbewijs C1

Rijbewijs C1 is te behalen vanaf je achttiende. Het rijbewijs geldt voor vijf jaar. Hiervoor heb je wel eerst een complete medische keuring nodig. Dit betekent dat je dezelfde stappen uit moet voeren als bij Rijbewijs C. Je mag met rijbewijs C1 een motorvoertuig met maximaal acht personen besturen. Daarachter mag een aanhanger van maximaal 750 kilo hangen. Dit betekent dat het motorvoertuig zelf maximaal 7500 kilo zwaar mag zijn.


Rijbewijs C1E

Rijbewijs C1E is alleen in speciale gevallen nodig. Bijvoorbeeld als je een trekken voertuig van categorie C1 of B en een aanhangwagen wilt bedienen. Behoort het trekkend voertuig bij de categorie C1, dan mag de massa van het voertuig meer dan 750 kilo zijn. De totale massa van het voertuig en de aanhangwagen samen mag maximaal 12.000 kilo zijn. Als het trekkend voertuig tot categorie B behoort, gelden er andere regels. De massa van het voertuig mag dan meer dan 3500 kilo zijn, als de totale massa van het voertuig en aanhangwagen de 12.000 kilo niet overschrijden.


Rijbewijs D

Ten slotte hebben we nog de rijbewijzen in de D-categorie. Deze rijbewijzen zijn noodzakelijk in bepaalde gevallen. In principe kun je de volgende rijbewijzen in deze categorie halen: Rijbewijs D, Rijbewijs DE, Rijbewijs D1 en Rijbewijs D1E. We leggen nu uit in welke situatie je welk rijbewijs nodig hebt.

Je hebt rijbewijs D nodig als je een motorvoertuig wilt besturen met meer dan acht personen. Daarbij is de bestuurder zelf niet meegeteld. Met rijbewijs D mag je bijvoorbeeld een bus besturen, of een aanhanger of oplegger trekken met een maximumgewicht van 750 kilo. Zwaardere aanhangers vergen het rijbewijs E.

Net als bij het rijbewijs C kom je niet zomaar aan dit rijbewijs. Hiervoor moet je eerst een medische keuring ondergaan. Je moet op alle punten worden goedgekeurd tijdens de medische keuring om in aanmerking te komen voor deelname aan het examen. Bovendien moet je al in het bezit zijn van rijbewijs B. Zonder rijbewijs B kun je rijbewijs D niet halen. Het rijbewijs D is vijf jaar geldig. Je mag pas vanaf je 24e examen doen voor dit rijbewijs. Als het gaat om de vakbekwaamheid van degene, dan mag dit al vanaf 21 jaar. Lagere leeftijden komen bij dit rijbewijs nog niet in aanmerking, omdat je ervaring op de weg nodig hebt. Om dit rijbewijs te halen heb je rijlessen nodig en doe je vervolgens een praktijkexamen.


Rijbewijs DE

Rijbewijs DE is noodzakelijk bij het besturen van een voertuig in categorie D, waarbij je vervolgens een aanhangwagen koppelt van meer dan 750 kilo.


Rijbewijs D1

Rijbewijs D1 is weer een ander speciaal soort rijbewijs. Dit rijbewijs is nodig om een voertuig voor personenvervoer met meer dan acht zitplaatsen te besturen. Het maximaal aantal zitplaatsen exclusief bestuurder is zestien. Bovendien mag er een aanhangwagen worden gekoppeld, met een maximumgewicht van 750 kilo.Alvorens je rijbewijs D1 kan halen, heb je tenminste rijbewijs B nodig. Je mag rijbewijs D1 halen als je tenminste 21 jaar bent. Als het hier gaat om vakbekwaamheid, mag je dit rijbewijs vanaf je achttiende halen. Bij het behalen van dit rijbewijs zijn nog wel wat eisen: je moet tenminste eerst een medische keuring ondergaan en daarvoor slagen. Daarna is het rijbewijs vijf jaar geldig en volgt er daarna opnieuw een keuring.


Rijbewijs D1E

Ten slotte hebben we nog rijbewijs D1E. Deze is nodig voor het besturen van een voertuig uit categorie D1, met een aanhangwagen met een massa van meer dan 750 kilo.


Twijfel?

Zoals je ziet zijn er in Nederland behoorlijk wat rijbewijzen en het is maar de vraag welk rijbewijs je nodig hebt bij je specifieke wens. Als je bijvoorbeeld een vrachtwagen wilt besturen, heb je niet voldoende aan enkel een rijbewijs. Je hebt daarvoor ook een chauffeursbewijs nodig. Meestal als je dit soort specialistische rijbewijzen nodig hebt, komt dit voort uit bijvoorbeeld een opleiding of een wens van de werkgever. Doorgaans kun je daar ook terecht voor je vragen.

Als je bijvoorbeeld een zwaardere aanhanger wilt trekken in het personenvervoer, kun je ervoor kiezen contact op te nemen met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR kan je precies uitleggen welk rijbewijs je nodig hebt voor je specifieke wens en wat je precies moet doen om dit rijbewijs te halen. Houd er rekening mee dat – net als bij het halen van het auto theorie-examen B – je ook hier enige tijd nodig hebt om te studeren.


Begin vroeg met het leren en oefenen van het theorie-examen. Wellicht voordat je begint met rijlessen bij een rijschool, dat scheelt je namelijk tijd en geld want je zal sneller vorderingen maken in de praktijk omdat je de theorie snapt.


Start met het leren van de theorie!

Theorie-examen oefenen

Ten slotte nog even terugkomend op het rijbewijs B. Dit rijbewijs heb je nodig om een motorvoertuig te mogen besturen in ons land. Voor dit rijbewijs geldt een theorie-examen en een praktijkexamen, maar niet per se een medische keuring. Als je gezondheidsproblemen hebt waarmee je ongelukken kunt veroorzaken, moet je dit uiteraard wel aangeven op de Eigen verklaring.

Verder hoef je je alleen maar voor te bereiden op de examens. Dat kan allereest door theorie examen leren. Dit werkt in principe net zoals leren uit een boek. Je krijgt twee maanden toegang tot het online theorieboek en kunt hoofdstuk per hoofdstuk bestuderen. Vervolgens vraag je je af of je alle stof voldoende beheerst en wat je precies gelezen hebt.

Daarna kun je een gratis oefenexamen theorie rijbewijs B maken. Je krijgt niet te zien welke vragen je fout had, maar wel hoeveel examens je nog moet maken om een voldoende te kunnen halen. Als je slaagt, kun je contact opnemen met het CBR om een afspraak te maken voor het echte theorie examen. Houd er rekening mee dat de wachttijd behoorlijk op kan lopen!

Na afloop van het echte examen worden de resultaten online gemeld in het portaal van het CBR, MijnCBR. Deze website heb je ook nodig om een afspraak voor het auto theorie-examen te maken. De resultaten van het examen zijn anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar na het slagen voor je theorie-examen af moet rijden.


Deel via:

Slagen voor het theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR