Alles over het motor theorie-examen

Bijzondere soorten motor examens

Vrijwel iedereen maakt het motor theorie-examen (2018) klassikaal. Dat wil zeggen dat je het theorie-examen in een examenzaal maakt met anderen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor één van de bijzondere soorten theorie-examens:


1. Individueel begeleid theorie-examen

Het individueel begeleid motor theorie-examen maak je alleen, maar onder begeleiding van een theoriemedewerker. Je zit dus niet met anderen in een ruimte om het theorie-examen te maken. Het is aan te raden om voor dit type theorie-examen te kiezen als je bijvoorbeeld faalangst, autisme of PDD-nos hebt. Ook als je een andere cognitieve stoornis hebt, is het wellicht slim om voor dit soort theorie-examen te kiezen.


Vragen en tijd

Dit theorie-examen uit precies dezelfde examen onderwerpen als het klassikale theorie-examen. De vragen van dit theorie-examen kunnen worden voorgelezen door een theoriemedewerker. Dit mag je zelf aangeven. Ook wordt de tijd in de gaten gehouden door deze medewerker.


Aanvragen

Een individueel theorie-examen kun je aanvragen via je rijschool of via je het CBR. Als je dit theorie-examen zelf via het CBR wilt aanvragen is wel een verklaring van een medisch specialist vereist. Uit deze medische verklaring moet blijken dat je geholpen bent met een individueel begeleid examen. Dyslexie verklaringen van een gezondheidszorgpsycholoog, kinderpsycholoog en orthopedagoog worden door het CBR geaccepteerd.


Kosten

Let op, voor dit type theorie-examen geld een extra toeslag voor het maken van dit examen. Het CBR brengt deze toeslang in rekening. Wel kun je deze toeslag terugkrijgen van het CBR als je door een gehoorbeperking de examenvragen niet kunt horen of als je door een lichamelijke beperking niet het reguliere antwoordsysteem kunt bedienen om de vragen te beantwoorden. Het CBR zal voorafgaand aan dit theorie-examen een indicatie geven of je deze toeslag terug kunt krijgen. Vergeet ook niet de mogelijke extra kosten die je rijschool in rekening brengt als je dit soort theorie-examen aanvraagt via je rijschool.


2. Theorie-examen met extra tijd

Het is aan te bevelen om te kiezen voor een motor theorie-examen met extra tijd als je moeite hebt met lezen, bijvoorbeeld als je dyslexie hebt. Ook kun je voor dit theorie-examen kiezen als je al van tevoren weet dat je extra tijd nodig hebt om dit theorie-examen te maken. Het belangrijkste verschil tegenover de andere bijzondere theorie-examens is dat je ongeveer 15 minuten extra tijd krijgt om dit theorie-examen te maken.


Voorgelezen vragen en geluid

Daarnaast worden ook de vragen voorgelezen in een theorie-examen met extra tijd. Daarnaast heb je geluid bij je theorie-examen. Verder bestaat dit theorie-examen uit precies dezelfde examen onderwerpen als het klassikale theorie-examen. Belangrijk om te weten is dat het alleen mogelijk is om dit theorie-examen in de Nederlandse taal te maken.


Kosten

Let op, ook voor dit soort theorie-examen rekent het CBR extra kosten. Wel kun je deze extra kosten terugvragen als je een dyslexieverklaring hebt. Vergeet ook niet de eventuele mogelijke extra kosten die je rijschool in rekening kan brengen, als je via je rijschool een theorie-examen met extra tijd aanvraagt. Dit theorie-examen kun je namelijk ook zelf online aanvragen.


3. Theorie-examen met een tolk

Wil je het motor theorie-examen maken in het Marokkaans, Turks, Arabisch, Kantonees, Koerdisch, Spaans, Italiaans, Frans of misschien wel in het Berbisch? Dat kan! Als je niet goed Nederlands kunt lezen en begrijpen, dan kun je ervoor kiezen om het theorie-examen met een tolk te maken. De tolk zal dan de vragen voor je vertalen.
Als je voor dit type theorie-examen kiest zal je het motor theorie-examen in een aparte ruimte maken, waarin een theorie medewerker en je tolk ook plaats nemen. Ook dit theorie-examen bestaat uit precies dezelfde examen onderwerpen als het klassikale theorie-examen.


Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten is dat je ministens 2 weken voor de examendatum je tolk geregeld moet hebben. Het regelen van de tolk dien je zelf te doen, dit kan via TolkenNet. Je bent zelf helemaal verantwoordelijk voor het vastleggen van de afspraak. Je moet een tolk via TolkenNet regelen, als je op het examen verschijnt zonder een door TolkenNet aangewezen tolk, mag je het theorie-examen niet maken en krijg je ook de kosten van het theorie-examen niet terug van het CBR. Je tolk dient zich daarom vooraf bij het CBR te legitimeren met zijn identiteitsbewijs welke door deze organisatie is verstrekt.


Kosten

Het CBR brengt extra kosten in rekening als je een theorie-examen met een tolk wilt aanvragen. Vergeet ook niet de eventuele extra kosten die je rijschool in rekening kan brengen, als je dit type theorie-examen via hem aanvraagt. Ook je tolk zal je natuurlijk moeten betalen. Deze betaal je vooraf via TolkenNet.
Zoals je ziet kunnen de totale kosten voor een tolk al snel oplopen als je kiest voor een theorie-examen met een tolk.Deel via:

Slagen voor het motor theorie examen?
Verhoog je kans van slagen, leer en oefen goed.
Leren of Oefenen
Afbeelding: CBR